четвер, 07 травня 2020 12:50

Кремль причетний до Голокосту: литовський сейм готує резолюцію

Кремль причетний до Голокосту: литовський сейм готує резолюцію
Литовський парламент засудив поширювану Росією дезінформацію про Другу світову війну. Фото: baltnews.lt/lithuania

У литовському парламенті ініціюють резолюцію щодо Другої світової війни. У ній радянсько-німецький пакт Молотова - Ріббентропа оголошують прологом до Голокосту. Бо позбавляв суверенітету низку країн із великими єврейськими громадами. Серед них Польща і Литва.

Резолюцію ініціюють члени сейму Арунас Гумуляускас від владних "аграріїв", консерватор Емануеліс Зінгеріс, ліберал Вікторія Чміліте-Нельсен.

"Резолюція відповідає на безліч питань: про окупацію, під час війни, проблематики військових злочинів. Вона відображає повніше оцінювання того історичного періоду", - сказав депутат Арунас Гумуляускас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Придбають українське: Литва витісняє російськомовний продукт зі своїх телеканалів

У зареєстрованому проєкті резолюції наголошують, що однією з основних причин початку Другої світової війни був пакт Молотова - Ріббентропа 1939 року. А також таємні протоколи до нього між нацистською Німеччиною та Радянським Союзом, за якими було розділено Центральну та Східну Європу.

"Одночасно позбавлення державності цих країн стало й однією з їх передумов страшної трагедії Голокосту", - йдеться в проєкті.

Кінець Другої світової війни приніс державам Центральної та Східної Європи не свободу, а "п'ять десятиліть тоталітарного гніту, радянську окупацію, геноцид, військові злочини та брутальні злочини проти людства".

У резолюції наголошують на тому, що зараз Росія прагне звинуватити країни Центральної і Східної Європи в тому, що вони сприяли початку Другої світової війни. Сейму пропонується звернутися до Європарламенту, до парламентів країн Центральної та Східної Європи, міжнародної громадськості із закликом стати проти проведеного Росією ревізіонізму історії і поширюваної дезінформації.

Сейм Литви в резолюції підкреслює, що вшановує пам'ять учасників війни, які воювали з нацизмом. Однак вважає за необхідне засудити Росію за те, що вона брехливо заперечує роль Радянського Союзу в розв'язанні війни та применшує злочини СРСР в Центральній і Східній Європі після війни.

Відповідно до ухваленої резолюції, Москва прагне "виправдати нинішню агресивну політику й агресію проти сусідніх держав, посіяти недовіру в західному співтоваристві, розкол в Євросоюзі і НАТО".

На телеканалах Литви скоротилася кількість російськомовного продукту. Російськомовна продукція на каналі BTV торік склала 46 годин у тиждень, цього сезону - 24.

Зараз ви читаєте новину «Кремль причетний до Голокосту: литовський сейм готує резолюцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути