Ексклюзиви
вівторок, 26 вересня 2023 09:45

У Польщі заборонили українську молодіжну організацію

У Польщі заборонили українську молодіжну організацію
Українські пластуни полку Сагайдачного у Львові 1921-й Фото: plast.org.ua

Польська влада заборонила діяльність "Пласту" 26 вересня 1930-го. Організація сприяла патріотичному та фізичному вихованню української молоді. Заснована 1911-го з ініціативи сина Івана Франка – Петра.

"Пласт" разом із подібними українськими організаціями "Січ" і "Сокіл" склав активне ядро Українських Січових стрільців у Першій світовій війні. Згодом брав участь в українських визвольних змаганнях 1917-1921-х.

Спочатку поляки не надавали великого значення організації. Однак 1923-го з приєднанням українських земель до Польщі товариство, що виховувало активних патріотів, стало для них загрозою. Тоді заборонили проведення таборів і вишколів. Врешті заборонили і саме існування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава Польщі раніше брав участь у грабежі потяга

На початку 1930-х "Пласт" йде у підпілля та розпочинає співпрацю з ОУН. Мали завдання розповсюджувати націоналістичні видання серед українців. Вербували кадри для ОУНівців. Вели пропаганду у закладах освіти. Провідники ОУН, такі як Степан Бандера та Роман Шухевич, самі були вихідцями з пластунів.

Конспіративну діяльність часто розкривали. Молодь піддавали тюремним арештам. Найбільш активних засилали до польського концтабору у Березі Картузькій - тепер селище Береза.

Організацію відновлять лише після Другої світової війни за кордоном - діятиме у Німеччині, США, Канаді, Австралії та Великій Британії. В Україні перший з'їзд відбудеться лише 1989-го.

Легіон Українських Січових стрільців сформували з добровольців 6 серпня 1914-го. Військове формування виступило на боці Австро-Угорської імперії у Першій світовій війні.

На заклик міжпартійної організації в Західній Україні - Головної Української Ради відгукнулось 28 тис. добровольців.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі заборонили українську молодіжну організацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути