субота, 26 травня 2018 08:20

В оточення потрапили 500 тис. солдат

В оточення потрапили 500 тис. солдат
Британська корабельна артилерія прикриває евакуацію союзних військ з району Дюнкерка. 29 травня 1940 рік. Фото: Вікіпедія

На початку Другої світової війни біля французького порту Дюнкерк в німецькому оточенні опинилися майже 500 тис. англійців та французів. 26 травня 1940 року англійці почали евакуацію. Вивезти вдалося більше 330 тис. французьких і британських військових.

Через обмеження часу та бомбардування німців, евакуації підлягала тільки жива сила. Уся наявна військова техніка, в тому числі технічне забезпечення трьох танкових бригад, були покинуті. Англійське адміралтейство приступило до операції "Динамо" — евакуації через порт Дюнкерк сил британського експедиційного корпусу і 16-го французького корпусу.

Ці частини в ніч з 28 на 29 травня здійснили блискавичний марш-кидок на вузький плацдарм біля морського узбережжя. Підготовка до евакуації почалася заздалегідь. Британці стали завбачливо збирати необхідні кораблі. Коли не було вже сенсу приховувати безнадійність становища в Північній Франції й у Фландрії, англійська влада вирішила звернутися по допомогу до населення, щоб отримати для евакуації скільки-небудь придатні судна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У воєнній драмі "Дюнкерк" можна впізнати українських волонтерів

Заклик був зустрінутий з винятковим натхненням. До узбережжя прямували катери, яхти, риболовецькі траулери, шхуни та баркаси, рятувальні човни, пасажирські теплоходи з Темзи. Ці судна постійно трималися недалеко від узбережжя. Найдрібніші з них підходили до берега, завантажували людей і доставляли на більш великі цивільні судна, а також військові кораблі.

Серед врятованих 338226 осіб було близько 120 тис. французів. Все оснащення довелося покинути. Але найголовніше полягало в тому, що навчені кадрові частини було збережено. Втрати союзників при евакуації виявилися все ж значними. З 860 малих суден близько 240 було потоплено, як і 6 ескадрених міноносців. За офіційними даними англійці залишили в Дюнкерку величезну кількість важкого озброєння — 2,4 тис. гармат, 700 танків. У повітряних боях було збито 302 англійських літаки.

2017 року у прокат вийшла стрічка "Дюнкерк". Стрічка заснована на реальних подіях. Звичайні англійці. Вони приплили на човнах з іншого боку протоки Па-де-Кале. Прем'єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль назвав цю операцію "чудесним порятунком".

Зараз ви читаєте новину «В оточення потрапили 500 тис. солдат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути