пʼятниця, 28 липня 2017 00:20

У воєнній драмі "Дюнкерк" можна впізнати українських волонтерів

У воєнній драмі "Дюнкерк" можна впізнати українських волонтерів
У воєнній драмі "Дюнкерк" можна впізнати українських волонтерів Фото: Facebook

— Зазвичай фільми про війну зводять до боїв, у яких головна мета — вбити побільше і захопити якнайширшу територію. А в стрічці "Дюнкерк" — навпаки. Фільм повністю зосереджений на порятунку людей. Усі вчинки героїв — не заради смерті ворога, а заради життя спів­вітчизника. Один із трьох головних героїв узагалі жодного разу не бере до рук зброї. А другий — з'являється з гвинтівкою лише в одній сцені, — розповідає про воєнну драму англійського режисера Крістофера Нолана "Дюнкерк" кінокритик 27-річний Антон Філатов.

Стрічка заснована на реальних подіях. З 26 травня по 4 червня 1940 року нацисти оточили союзні війська під французьким містом Дюнкерк. Від смерті й полону 338 226 військових урятували звичайні англійці. Вони приплили на човнах з іншого боку протоки Па-де-Кале. Прем'єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль назвав цю операцію "чудесним порятунком".

— У фільмі філігранно переплетені історії льотчика, рядового солдата та власника яхти. В останнього старший син загинув на війні. Чоловік вирішує в цій бійні врятувати хоча б одне життя, — продовжує Антон Філатов. — У цьому герої, якого зіграв англієць Марк Райнелс, можна впізнати нинішніх українських волонтерів. Вони відправляються на Донбас з власної волі, не розуміючи до кінця, наскільки це ризиковано. Стали єдиною надією для багатьох українських бійців.

На зйомках "Дюнкерка" майже не використовували комп'ютерної графіки. В морських сценах задіяли справжні судна, а для створення масовки реквізитори зробили картонні корпуси автомобілів і солдатів.

Радником режисера 46-річного Крістофера Нолана під час зйомок став історик, автор книги "Забуті голоси Дюнкерка" Джошуа Левін. Разом вони говорили з ветеранами, які брали участь в операції, читали архівні матеріали.

За перші вихідні прокату "Дюнкерк" зібрав $50 млн. Нолан отримав один з найбільших гонорарів в історії Голлівуду — $20 млн та 20% від касових зборів.

В українських кінотеатрах "Дюнкерк" іде з 20 липня.

Зараз ви читаєте новину «У воєнній драмі "Дюнкерк" можна впізнати українських волонтерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути