пʼятниця, 05 березня 2021 01:14

У музеї виставили відреставрований стіл Петлюри

У музеї виставили відреставрований стіл Петлюри
Відреставрували стіл, за яким працював Симон Петлюра. Фото: Укрінформ

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї презентували оновлений стіл отамана Симона Петлюри.

"2 березня 1919 року Директорія покинула Вінницю, яка в часи Української революції недовгий час була столицею нашої країни. До цієї дати ми приурочили подію – презентацію стола Петлюри, артефакту, який зберігався у нашому музеї з 1965 року. Уперше його презентували громадськості 2018 року на виставці з нагоди річниці Української революції. А потім він потрапив на реставрацію і після двох років оновлення повернувся до музею", – повідомила директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, передає "Укрінформ".

За легендою, кабінетний різьблений стіл кінця ХІХ ст. вояки Петлюри винесли з одного із заможних маєтків міста. Припускають, що саме за ним Петлюра та маршал Польщі Йозеф Пілсудський вели перемовини про союз.

Стіл реставрували у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України у Києві. Фахівці відновили стільницю з масонськими зображеннями, різьблення, повернули столу його колір.

Предмет мебелі став частиною експозиції, у якій відтворено ймовірний вигляд робочого кабінету військового відомства Директорії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна оголосила війну Росії

Державний архів Вінницької області показав особливо цінні документи.

Виклав документи УНР і судову справу лідера повстанського руху Устима Кармалюка. "Ми оцифрували та представили усім зацікавленим можливість побачити рідкісні, я б навіть сказав, унікальні історичні документи різних епох, які в нас зберігаються. Це автографи видатних діячів української державності, вищих посадових осіб. Наприклад, особисті підписи голови Директорії УНР Володимира Винниченка і гетьмана України Павла Скоропадського, а також Симона Петлюри – голови управи Всеукраїнської спілки земств", - повідомив спеціаліст відділу інформації Державного архіву Вінницької області Костянтин Завальнюк.

Зараз ви читаєте новину «У музеї виставили відреставрований стіл Петлюри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути