четвер, 26 липня 2012 10:57

В Ізраїлі розкопали важливий античний порт

Ще в 2009 році в південній частині Акко неподалік від берега було виявлено вкриту морем ділянку вапнякового пісковика куркара, обробленого в фінікійському стилі, повідомляють Вести.RU.

Спочатку прямокутна форма ділянки, що має 8 метрів в довжину і 5 м в ширину, наштовхнули археологів на думку, що це основа античної споруди. Подальші розкопки показали фахівцям, що вони виявили військовий причал, побудований приблизно 2300 років тому.

Детальне дослідження майданчика показало, що вона має невеликий ухил в південну сторону, а в її центрі були знайдені сліди пошкоджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дорога виявилася найбільшою дамбою індіанців майя

"Ми підозрюємо, що це сліди тертя днищ бойових кораблів, які в цьому місці піднімали і опускали на воду, - пояснив Яків Шарвіт (Jacob Sharvit), керівник відділення морської археології управління старожитностями Ізраїлю (Marine Archaeology Unit). - Справа в тому, що військові кораблі зберігалися на суші, а не в море, і опускалися на воду тільки в разі необхідності, наприклад, для військового походу".

За словами вченого, виходячи з елліністичної традиції, найближча до міста сторона порту, слугувала пристанню для військових кораблів, у той час як торгові кораблі причалювали далеко від міста.

Під час подальших досліджень вченими були знайдені снаряди для баліст (зброя для метання сферичних кам'яних снарядів ), безліч фрагментів виробів з металу, серед яких наконечники списів, осколки кераміки, а також 12 збережених посудин.

"На ручках посудин є печатки виробників, що разом з малюнком дозволило нам провести їх датування і визначити походження", - пояснює Яків Шарвіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запорізькі археологи вже 25 років розкопують найбільший у Європі могильник

За словами археолога, виявлений посуд терра сігіллата характерний для грецьких колоній Егейського моря, серед яких Кос, Родос, а також малоазійський Книд.

Яків Шарве розповів, що Акко з давніх часів був перехрестям на шляху прямування сільськогосподарських товарів, а згодом став великим торговим містом.

Згідно з наявними історичними джерелами, в 261 році до нашої ери елліністичний правитель стародавнього Єгипту Птолемей II Філадельф розширив місто, створивши тут військово-морську базу. В результаті Акко став найбільшим військово-стратегічним центром в східному Середземномор'ї.

Останнє означає, що в місті повинні залишатися ознаки давньої військово-морської інфраструктури: доки, причали, елінги (споруди для ремонту) і так далі.

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі розкопали важливий античний порт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути