вівторок, 24 липня 2012 11:56

Дорога виявилася найбільшою дамбою індіанців майя

Автор: Фото: uc.edu
  Червоним квадратом виділений шлюз
Червоним квадратом виділений шлюз

Археологи встановили, що дамба на території стародавнього міста Тікаль використовувалася індіанцями як гребля і була, таким чином, найбільшою гідротехнічною спорудою майя. Робота опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, а її короткий зміст наводиться на сайті Університету Цинциннаті.

Дамба розташована в центрі стародавнього міста Тікаль, населення якого в період розквіту складало, за даними авторів, від 60 до 80 тисяч чоловік. Істинне призначення споруди вдалося з'ясувати тільки в результаті розкопок - раніше вважалося, що дамба була просто мощеною дорогою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мексиканські селяни знайшли поховання племені майя

Вчені встановили, що конструкція була досить складно влаштованою греблею, обладнану зливним шлюзом і пристроєм очищення води, яка поступає. Ширина споруди становила 80 метрів, висота досягала 10 метрів. Обсяг запасів води приблизно дорівнював 75 тисяч кубічних метрів.

Автор: Фото: uc.edu
 

Археологи встановили, що дощова вода збиралася в греблі з прилеглих доріг, площ, дахів й інших поверхонь. Цікаво, що перш ніж потрапити в резервуар, стічна вода проходила через спеціальний фільтр у формі ємностей з піском. Важливість системи фільтрації для древніх інженерів показує той факт, що кварцевий пісок для фільтрів доставляли зі спеціального кар'єра, розташованого на відстані більше 30 кілометрів від міста.

Будівництво резервуарів дозволяло індіанцям переживати періоди засухи, які, за словами вчених, не рідкісні в цих місцях. Без них життя густонаселеного міста, такого як Тікаль, було б неможливим. Гребля в Тікалі є найбільшою такою спорудою на території майя і в Новому Світі, поступається лише греблі Пуррон (Purron Dam) в долині Теуакан.

Зараз ви читаєте новину «Дорога виявилася найбільшою дамбою індіанців майя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути