середа, 06 листопада 2019 13:15

В Ірані знайшли загадкову стіну довжиною 115 км
3

Це супутникове зображення було зроблено 31 липня 2019 року супутником WorldView-2. Червоні стрілки показують вцілілий ділянку стіни Гаври
Фото: livescience.com
Стіна, яка простягається приблизно в 71 милі
Стіна, яка простягається приблизно в 71 милі

Залишки стіни завдовжки приблизно 115 км виявили в окрузі Сарполь-е-Захаб на заході Ірану.

Кераміка, знайдена уздовж стіни, вказує, що остання була побудована десь між 4 ст. до н.е. і 6 ст. н.е. Ким і навіщо вона була створена, поки невідомо, пише livescience.com.

Археологи з Тегеранського університету встановили, що на її будівництво мало піти близько 1 млн куб. м каменю і величезна кількість робочої сили.

Стіна побудована з природних місцевих матеріалів. Булижники і валуни, з яких вона зроблена, скріплювали гіпсовим розчином, що збереглися в деяких місцях.

Хоча археологи не підозрювали про існування стіни, для людей, що живуть поруч із нею, знахідка тегеранських вчених не стала відкриттям. Місцеві давно дали ім'я цієї споруди - "стіна Гавриїла".

Археологи не впевнені, хто будував споруду і з якою метою. Через погану збереженість бар'єру вчені навіть не впевнені у його точній ширині та висоті. За їхніми найкращими оцінками, це ширина 13 м і висота близько 3 м.

Незрозуміло, чи була стіна оборонною спорудою, чи символічною. За словами археологів, вона могла позначати кордон стародавнього Парфянського царства (247 р. до н.е. - 224 р. н.е.) або Сасанидской імперії (224-651). За часів існування цих імперій на заході Ірану будувалися великі замки, міста і іригаційні системи, тому, ймовірно, у обох держав були ресурси для створення "стіни Гавриїла".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Леді Ґаґа зіграє головну роль у фільмі про династію Гуччі

Археологи планують провести додаткові дослідження на цьому об'єкті.

Розкопки археологів із Інституту археології НАН України у давньогрецькому полісі Ольвія на Миколаївщині принесли нові відкриття.

Зараз ви читаєте новину «В Ірані знайшли загадкову стіну довжиною 115 км». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути