понеділок, 23 липня 2018 16:00

Встановили памятник, який був схований 8 років

Встановили памятник, який був схований 8 років
Пам'ятник Богдану Хмельницькому спочатку мав бути багатофігурним. Фото: Укрінформ

На Софійський площі в Києві 23 липня 1888 року освятили і відкрили пам'ятник Богдану Хмельницькому. До цього він вісім років пролежав вже відлитим. Не вистачало коштів на постамент.

Ідея пам'ятника Богдану Хмельницькому виникла ще у 1850-ті роки. 1870 року російський цар Олександр ІІ дозволив збирати кошти на пам'ятник українському гетьману.

Кияни неохоче жертвували гроші. Було зібрано лише 25 тис. рублів. Автор ескізу пам'ятника Михайло Микешин вирішив зекономити. Він відмовився від багатьох елементів багатофігурної композиції. Не були відлиті барельєфи "Битва під Збаражем", "В'їзд війська Хмельницького в Київ", скульптура поваленого поляка, композиція з кобзарем в образі Шевченка та багато іншого. На пам'ятник 25,6 тонни старої корабельної міді пожертвувало Морське відомство, пише "Укрінформ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богдан Хмельницький вступив у битву під Жовтими Водами

1877 року була виготовлена гіпсова модель. 1879 року в Санкт-Петербурзі пам'ятник відлили з металу. 1880 року її привезли до Києва. Вона ще вісім років пролежала у дворі Старокиївської поліцейської дільниці. Знову не вистачало коштів, цього разу вже на постамент. 1886 року Київська міська управа віддала для пам'ятника гранітні брили, що залишились від будівництва опор Ланцюгового мосту.

Монумент спочатку хотіли встановити на Бесарабській площі. Її мали перейменувати в площу Хмельницького. Київська міська дума постановила, що пам'ятник стоятиме перед Софійським собором.

У Чернігові пам'ятник гетьману України Богдану Хмельницькому, встановлений в однойменному сквері у центрі міста, розвернули в протилежний бік - спиною до Москви.

Поворот скульптури гетьмана на 180° обійдеться міському бюджету у 700 тис. грн.

Пам'ятник встановлять обличчям до центральної площі міста і П'ятницької церкви.

Зараз ви читаєте новину «Встановили памятник, який був схований 8 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути