Ексклюзиви
вівторок, 27 листопада 2012 13:51

Юрію Гагаріну уряд подарував 12 носовичків та пару рукавичок
5

Фото: Фото: Оксана Товарянська

?Відомий письменник Віталій Капранов розповів про те, чому розвалився Радянський Союз, та про дуже цінний подарунок першому радянському космонавту Юрію Гагаріну від держави: 12 носовичків й 1 пару рукавичок.

Цим директор видавництва "Зелений пес" поділився під час презентації першого українського перекладу книги Віктора Суворова "Кузькіна мать" 21 листопада.

"Це шматок офіційного документу, постанова уряду: подарувати від імені уряду першому льотчику-космонавту Гагаріну, а у нього уже була машина "Волга", була трикімнатна квартира, але подарувати: постільна білизна – 6 комплектів, ковдра – 2 штуки, взуття – 2 пари (чорні та світлі), сорочки білі – 6 штук, шкарпетки – 6 пар, тобто певно він в космос літав чи то без шкарпеток, але в портянках. Носовички – 12 штук, рукавички – одна пара. Вочевидь, він не заслужив на 2 пари рукавичок.Це список реальний. Це цитати із офіційного документу, який показує рівень розвитку радянської економіки на той момент. Якщо навіть першого космонавта не могли забезпечити, то уявляєте собі скільки носовичків чи шкарпеток мав селянин чи звичайна людина. Це те, чому СРСР розвалився – через неспроможність виробляти щось путнє".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший політ українця в космос згадували під пісні Зикіної

Готуючи матеріал, "звернули увагу, якщо Ви зайдете і подивитеся будь-яку американську ракету, то там обов'язково буде фірма-виробник. От у радянських стоїть конструктор, а там стоїть фірма, і це все різні фірми. Тобто там відбувалася конкуренція розвитку саме військової техніки". Далі видавець зазначив, що "навіть в піку напруження всіх сил, Радянський Союз не міг забезпечити конкурентності систематичної".

Віталій Капранов також розповів про те, що надпис "СССР" на шоломі Гагаріна домалювали уже перед самим польотом.

"Ось на цьому фото надпису не має, а тут уже є. Ось перед Вами канонічне фото Гагаріна із надписом "СССР", а ззаду сидить Тітов теж із надписом "СССР".

Ще одна цікава сторінка в історії радянської космічної галузі – це запуск у космос собачок Бєлка і Стрєлка 1967 року.

Потрапивши в Житомирський музей космонавтики, "ми з'ясували, що насправді цих собачок звали Альбіна і Маркіза, а Бєлкою і Стрєлкою їх переназвали прямо перед польотом, так само як Гагаріну намалювали "СССР", тому що вирішили, що не годиться з такими буржуазними іменами совєтським собакам літати в космос. До речі, собаки повернулися живі, навіть потім мали цуценята, і навіть одного подарували англійській королеві".

Зараз ви читаєте новину «Юрію Гагаріну уряд подарував 12 носовичків та пару рукавичок ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути