Ексклюзиви
четвер, 08 листопада 2012 18:39

На кінофестивалі фільмів про море згадували міць радянської армії
5

Сергій Апрелев, голова журі кінофестивалю
Фото: Фото: Ольга Скороход
Більшість глядачів у залі складали курсанти і військові музиканти
Вадим Колесніченко
Наприкінці урочистої частини, перед показом, організатори привітали двох ветеранів-підводників з Днем Народження - Миколу Синька і Михайла Котенка. В кінці один з них сказав: "Служу народу України!"
Військовий оркестр вітав іменинників-ветеранів

6 листопада 2012 в Київському міському палаці ветеранів відбулася церемонія відкриття IV Міжнародного кінофестивалю "Люди і кораблі", який триватиме до 9 листопада.

"Україна - морська держава. А великою державою може бути тільки морська. Це основний посил фестивалю - розбурхати морське свідомість і повернути суспільство до думки, що Україна і Росія - держави морські і за цю складову треба триматися", - заявив Сергій Апрелев, голова журі кінофестивалю, що одночасно є президентом російського Міжнародного кінофестивалю "Море кличе".

Журі переглядає фільми про моряків в офісі Всеукраїнської асоціації ветеранів-підводників за адресою пр. Перемоги, будинок 52/2, але організатори запевнили, що будь-хто може відвідати покази.

На самому відкритті було показано кілька фільмів. Більшість глядачів у залі складали курсанти і військові музиканти.

В першу чергу для них були адресовані мови, що звучали зі сцени.

Також виступили народний депутат Вадим Колесніченко, голова державної служби у справах інвалідів та ветеранів України Володимир Маслаков, голова об'єднання громадських організацій "Ветерани РВСН України" Микола Філатов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший політ українця в космос згадували під пісні Зикіної

"Те, що сьогодні проводиться такий фестиваль, це велика справа, особливо для виховання молодого покоління, - розповів Філатов. - Я командував в свій час в Первомайську ракетною дивізією, і пам'ятаю, що коли міністру оборони Сполучених Штатів Америки за рішенням президента було дозволено спуститься під землю, я супроводжував його. І коли він подивився... американці зазвичай вміють володіти собою, а тут, коли він почув і побачив чим ми володіємо, то у нього просто вираз обличчя хвилини 3-4 був повністюрозгубленим. І потім, піднявшись нагору, він ділився своїми враженнями з пресою. Сказав, що коли подивився дії бойового розрахунку гармат і поставив кілька запитань, то зрозумів, що в руках цих людей перебуває така зброя, яка здатна знищити основні міста Сполучних Штатів. Сьогодні вже не секрет, що тільки в першому ракетно-ядерному ударі для прийняття рішення командиру відводилося кілька десятків секунд. І протягом трохи менше однієї хвилини одночасно відлітало 700 ядерних боєблоков з індивідуальним наведенням по всіх основних цілях. Кожен блок був в 50 разів могутніше, ніж те, що було скинуто на Хіросіму і Нагасакі. Тож це була сила".

У могутності Радянського Союзу запевнив глядачів і Сергій Апрелев. Він зізнався: "У мене виникають проблеми на кордоні, коли при його перетині я пишу в графі "місце народження" Кримську область РРФСР, оскільки я народився, коли це було так. І мені в останній раз, коли я їхав на кінофестиваль у Сан-Франциско сказали: "Востаннє вас пускаємо. Надалі будемо писати тільки "Україна", не дивлячись на те, що ви народилися ще в ту епоху". Серед фільмів, які ми надали кінофестивалю, дуже багато таких, що несуть здорове патріотичне зерно, і та історія, яка об'єднує наші країни, говорить про те, що ніяким силам цю історію не розірвати і ніяких клинів нікому вбити ніколи не вдасться. Адже той простір, яким є великі народи російський, білоруський і український, є не поділеним, які б зусилля проти цього не застосовувалися".

Наприкінці урочистої частини, перед показом, організатори привітали двох ветеранів-підводників з Днем Народження - Миколу Синька і Михайла Котенка. В кінці один з них сказав: "Служу народу України!".

Зараз ви читаєте новину «На кінофестивалі фільмів про море згадували міць радянської армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути