Ексклюзиви
пʼятниця, 17 серпня 2012 19:48

Перший політ українця в космос згадували під пісні Зикіної
14

Фото: Фото: Ольга Скороход
"Можна багато говорити про космос, про те скільки зараз космонавтів (а їх 540 чоловік на земній кулі), що зараз найсучасніші космічні кораблі, є марсоходи ..., але які були важкі кроки тих шістьох космонавтів, які відкривали історію космічної галузі в світі. Перші - Юрій Гагарін, Герман Титов, Андріян Ніколаєв, Павло Попович", - зазначає заступник генерального директора Національного космічного агентства України Едуард Кузнєцов
Виступає Валентина Шевченко
Молодша дочка Павла Поповича Оксана

15 серпня в Російському центрі науки і культури відбувся вечір, присвячений 50-й річниці від дня польоту в космос першого в колишньому СРСР українського льотчика-космонавта Павла Поповича.

12-15 серпня 1962 року він здійснив на кораблі "Восток-4" перший у світі груповий політ двох пілотованих кораблів, спільно з Андріяном Ніколаєвим, який пілотував "Восток-3". Таким чином Павло Попович став шостою людиною, що побувала на орбіті.

50-річчя першого польоту в космос українця відзначили досить скромно. Напередодні почесті за участю місцевих чиновників і рідних Поповича пройшли в Луганську й Узині, батьківщині космонавта.

15 серпня святкування відбулися в Києві, найбільш знаковим з яких був вечір в Російському центрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На космодромі Байконур злетів корабель з росіянином, японцем та американкою

На сцені виставлена ??форма Павла Поповича, звучать радянські пісні 1960-х, серед них впізнаються хіти Людмили Зикіної та Анни Герман. Гості поступово збираються. Їм роздають спеціально надруковані брошури про космонавта, але вистачає не всім, а тільки спеціальним гостям.

"Можна багато говорити про космос, про те скільки зараз космонавтів (а їх 540 чоловік на земній кулі), що зараз найсучасніші космічні кораблі, є марсоходи..., але які були важкі кроки тих шістьох космонавтів, які відкривали історію космічної галузі в світі. Перші радянські - Юрій Гагарін, Герман Титов, Андріян Ніколаєв, Павло Попович", - зазначає заступник генерального директора Національного космічного агентства України Едуард Кузнєцов.

Присутні згадували про веселу вдачу Поповича і про те, що до кінця життя він не забував українську мову, говорив нею без акценту.

"Попович не просто здійснив подвиг, а й провів унікальний експеримент разом зі своїм напарником Андріяном Ніколаєвим, - продовжує Кузнєцов. - Це був перший у світі груповий політ. Вперше був здійснений зв'язок між космічними кораблями на орбіті. Цілий ряд наукових експериментів був також вперше. Але! Треба ж знати Павла Поповича - вперше прозвучала з космосу пісня "Дивлюсь я на небо". Вперше Павло Романович привітав команду "Шахтар" із завоюванням Кубка СРСР з футболу. Ренат Ахметов не знає цієї сторінки, а думаю, що йому слід звернути увагу на космонавтику, тому що вперше таке привітання прозвучало з космосу. Павло Попович був нашим активним земляком, він постійно приїжджав в Україну. Він шість разів обирався депутатом Верховної Ради України. 24 роки! І всі 24 роки він працював".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астронавт зробив дивовижні фотографії "зіркового сліду"

Серед гостей - дочки Павла Поповича, Оксана і Наталія, ветерани космодрому "Байконур", колишній Голова Президії Верховної Ради УРСР Валентина Шевченко. Вона звернулася до гостей:

"Дорогі товариші! Я думаю, що всі ви пам'ятали 12 квітня 1962 року. Я тоді була на партійному активі в місті Дніпропетровську. На трибуні виступав перший секретар обкому партії. І раптом відчиняються двері і хтось кричить: "Товариші! Людина в космосі!" За одну секунду зал спустошився, залишився тільки перший секретар обкому партії. Всі розбіглися, щоб послухати новини. Всі ви пам'ятаєте як народ радів. А коли Павло Романович полетів, напевно в Україні було подвійне свято, бо полетіла наша людина".

Під час виступів на великому екрані транслюються фотографії польоту Поповича та Ніколаєва. Старша дочка Павла Поповича Наталія пам'ятає як зустрічали космонавтів на Красній Площі. Її спогади також супроводжуються фотографіями:

"Мені було шість років, зрозуміло, що я нічого не знала. І ми дізналися випадково, тому що по телевізору показували фотографії Андріяана Ніколаєва і тут показують фотографію - мама, тато і я. Я радісна біжу, кричу: "Мама, мама, помилилися і показали нашу фотографію!". А в цей момент мамі саме і говорять: "Марина Лаврентіївна, тримайтеся. Ваш чоловік на орбіті". Мама мені почала пояснювати, що тато високо літає, в космосі. Я відчувала, що вона хвилюється. За цей час мама зв'язала кофту з довгими рукавами, а я написала вірш: "Летит мой папа на орбите, летит он очень высоко. // Он улыбается счастливо. Ему, я знаю, не легко". Літав він не довго, три дні. І нас почали готувати до зустрічі. Зустрічали їх на Красній площі і, самі розумієте, в тому вигляді, в якому ми були, нас поставити не можна було, бо це була би ганьба для Радянського Союзу. Нас одягли в якихось секретних торгових секціях. Мені подарували матроску, в якій я потім навіть спала, так вона мені подобалася. І ось тато з дядьком Андріяном йдуть червоною доріжкою, а ми їх чекаємо. Спочатку космонавти рапортували. А я ж маленька, для мене найголовніше чи пам'ятає мене тато. Раптом він мене забув? І я дивлюся на нього весь час невідривно, а він на мене - ні. Потім взяв мене на руки, поцілував, поставив і далі пішов вітатися. Я образилася. Минуло 30 років ... Я якось говорю йому: "Таточку, я пам'ятаю дуже добре, що, коли ти прилетів, ти на мене сильно і не дивився". А він каже: "Я тебе коли побачив, то мало не заплакав. І думаю, зараз всі будуть знімати, що герой і плаче". Адже він справді не знав повернеться чи ні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фахівці NASA запустять орбітального "двірника" для ліквідації космічного сміття

Під кінець слово взяв Микола Тумаркін, конструктор магнітофона, який записував політ Юрія Гагаріна, і який був встановлений на наступні кораблі. За словами Кузнєцова, унікальним було те, що запис звуку йшов не на стрічку, а на дріт.

"Коли на такому апараті записаний голос, то він, як у художника, вважається цінністю і історичною, і духовною. Я аналізував запис Гагаріна, він був надсекретним. Тоді була дуже запекла гонка. Приїхав до інституту зв'язку міністр електроніки Калмиков і ми у нього питаємо: "Коли ж полетить людина?" Він відповів: "Якщо американці завтра, то ми сьогодні", - згадує він.

Тумаркін вважає, що саме час відтворити записи перших космонавтів для широкого кола.

"Настав час, коли секрети стають відкритими і у нас накопичилося багато інформації, яка буде цікавою навіть для наших співробітників", - додав він.

Після спогадів ветеранів космодрому "Байконур", вечір закінчується фуршетом. Неформальна частина супроводжується документальним фільмом про Павла Поповича.

Також  присутня музика - дует скрипальок грає "Дивлюсь я на небо", улюблену пісню Поповича, яку він заспівав на орбіті.

Зараз ви читаєте новину «Перший політ українця в космос згадували під пісні Зикіної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути