понеділок, 05 вересня 2011 17:41

Фахівці NASA запустять орбітального "двірника" для ліквідації космічного сміття

Фахівці NASA запустять орбітального "двірника" для ліквідації космічного сміття

Кількість космічного сміття на навколоземній орбіті досягла критичного порогу - він стає небезпечним для орбітальних космічних апаратів, вважають американські вчені. Можливо, NASA доведеться запустити спеціальну місію-прибиральника.

Періодично космічне сміття проривається в стрічки новин повідомленнями про загрози зіткнення з Міжнародною космічною станцією, іноді космонавти задля безпеки навіть переходять у пристикований космічний корабель. До цих пір, втім, обходилося без ексцесів, але завжди так тривати не може, йдеться в доповіді незалежних американських експертів. Дані були зібрані Національною дослідницькою радою за підтримки NASA.

Космічне сміття - це уламки супутників, відпрацьовані ступені ракет та інші предмети, іноді зовсім несподівані, такі як сумка з інструментами, загублена американською астронавткою. Багато уламків невеликі за розмірами, проте через гігантську швидкість руху - понад 28 тис. км / год - навіть фрагменти розміром близько 1 см в розрізі можуть становити загрозу.

А коли два великих шматки сміття стикаються на такій швидкості, вони розлітаються на купу менших частинок, знову збільшуючи загальну кількість уламків. Саме це сталося 2009 року, коли телекомунікаційний американський супутник Iridium зіткнувся з неробочим російським космічним апаратом.

Разом з тим бюджету NASA не вистачає коштів на повноцінне фінансування програми очищення орбіти. Кесслер, колишній голова програми NASA по боротьбі з космічним сміттям, впевнений, що агентство для забезпечення безпеки своїх численних орбітальних місій має звернути серйозну увагу на цю проблему.

Зараз програма передбачає лише вивчення і відстеження об'єктів. Проте в якийсь момент знадобиться ліквідувати сміття - створити орбітального "двірника". Цієї технології поки взагалі не існує, тому її розробкою варто зайнятися заздалегідь, говориться в звіті.

Зараз ви читаєте новину «Фахівці NASA запустять орбітального "двірника" для ліквідації космічного сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути