середа, 27 червня 2012 11:18

ЮНЕСКО виключив сади Шалімара зі списку спадщини під загрозою
6

Для зрошення садів Шалімара передбачені фонтани і величезний басейн, наповнений водою
Фото: Фото: mostbeautifulplaces.net
Cади Шалімара, розташовані на сході Пакистану
Сади Шалімара, які спускаються терасами,  з мармуровими павільйонами, імператорським троном, а також залою для прийомів гостей
Рисові тераси в районі Кордильєр займають більше 360 квадратних кілометрів
Рисові тераси в районі Кордильєр займають більше 360 квадратних кілометрів

Комітет ЮНЕСКО ухвалила рішення виключити два об'єкти всесвітньої спадщини зі списку "спадщини під загрозою": фортецю, форт і сади Шалімара в пакистанському місті Лахор та рисові тераси в Філіппінських Кордильєрах, оскільки збереження цих об'єктів покращилася, повідомляє прес-служба ЮНЕСКО.

Рішення було прийняте у вівторок під час роботи 36-ї сесії комітету ЮНЕСКО в Петербурзі.

"Комітет всесвітньої спадщини визнав успіхи двох країн, Пакистану й Філіппін, у поліпшенні збереження об'єктів, які були внесені до Списку всесвітньої спадщини під загрозою ...", - йдеться в повідомленні.

Палаци, мечеті й сади Лахора - видатні пам'ятки цивілізації Монголів, були внесені до Списку всесвітньої спадщини в 1981 році. У 2000 році на прохання уряду Пакистану через проблеми, одна з яких - незаконна міська забудова, об'єкт був внесений в Список всесвітньої спадщини під загрозою.

З того моменту для відновлення об'єктів була вдосконалена система дренажу, що дозволило поліпшити збереження зовнішніх стін та вирішити проблему вогкості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шацькі озера можуть обміліти

Рисові тераси в Філіппінських Кордильєрах були внесені до Списку всесвітньої спадщини в 1995 році як видатний культурний ландшафт, що формувався протягом більше двох тисячоліть. Об'єкт був включений у Список всесвітньої спадщини під загрозою 2001 року через загрозу його основних цінностей, для усунення якої потрібні більш ефективне управління й планування.

За цей час уряд Філіппін також провів ряд заходів, які дозволили покращити стан об'єкта.

Відкриття 36 сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Санкт-Петербурзі відбулося 24 червня. Засідання проходять у Таврійському палаці, де традиційно засідає Міжпарламентська Асамблея Співдружності Незалежних Держав. У ході засідань будуть обговорюватися всі об'єкти, включені до Списку всесвітньої спадщини під загрозою, а також ряд об'єктів, що входять до Списку всесвітньої спадщини, стан збереження яких підлягає повторній оцінці. Робота сесії в Санкт-Петербурзі завершиться 6 липня.

Зараз ви читаєте новину «ЮНЕСКО виключив сади Шалімара зі списку спадщини під загрозою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути