середа, 25 квітня 2012 05:30

Шацькі озера можуть обміліти

Унікальні Шацькі озера із національного природного парку на Волині можуть обміліти, а деякі зовсім зникнути, заявляють українські екологи. До цього часу білоруси продовжують освоєння свого крейдового родовища "Хотиславське", яке відновили з 2009 року. Воно за 25 км від озер заповідника. Подальше будівництво та видобуток крейди може порушити підземні водоносні системи та припинити живлення Шацьких озер.

— Хотиславський кар'єр білоруси побудували у 1970-ті. Це величезний комплекс із  видобутку крейди, піску та виробництва будівельних матеріалів. Через розвал Радянського Союзу тоді його не запустили на повну потужність, — розповідає 51-річний Петро Юрчук, директор Шацького біосферного резервату. — А кілька років тому білоруси розпочали другу частину проекту. Узялися розробляти свердловину, завглибшки кількадесят метрів, де добуватимуть крейду. Роботи розпланували на 45 років.

Яка небезпека для заповідника, якщо комплекс запрацює на повну потужність?

— Зміни можна буде побачити і відчути за кілька років. Територія, на якій розробляється кар'єр, розташована нижче, ніж озера. Коли запрацює, буде принцип лійки: підземними каналами світязька вода просочуватиметься в білоруську улоговину. Це може призвести до пересушення ґрунтів на полях і лісах. На місці кар'єра перетинаються підземні водоносні системи питної води. Вода у криницях прилеглих сіл може просто зникнути. Обміліють озера, перетворяться на болота невеликі водойми, які й так замулені. Постраждає флора і фауна всього заповідника. Наприклад, крейдяний пил шкідливо діє на ікру риби. Білоруські екологи переконують, розробка кар'єра не суперечить їх природоохоронному законодавству.

Який вихід із ситуації?

— Кілька років це питання є відкритим, і прогресує лише на рівні депутатських заяв і громадських слухань. Із білоруською стороною взагалі нема співпраці, ця країна не йде на контакт. У 1990-ті на базі нашого заповідника працював Інститут гідротехніки і меліорації, який вивчав екологічну ситуацію. Потрібно відновити систему моніторингу в зоні впливу Хотиславського кар'єра, а також на території Шацького національного природного парку. Тоді можна спиратися на факти і цифри, а не на припущення та прогнози. Тоді цю ситуацію можна вирішити на міждержавному рівні або із залученням ЮНЕСКО.

Зараз ви читаєте новину «Шацькі озера можуть обміліти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути