Ексклюзиви
понеділок, 06 квітня 2020 05:05

Помер Рафаель Санті, автор 42 Мадонн
12

Автопортрет
Мадонна в прекрасному саду
Донна Велата
Заручини Марії
Портрет Бальдассаре Кастільоне

6 квітня 1520 року помер один з найбільших італійських художників епохи Відродження Рафаель Санті. Йому було 37 років і за життя він створив понад 200 картин.

Твори Рафаеля зображають переважно Мадонн, яких художник малював поетично і водночас просто за своєю композицією. Ні до, ні після Рафаеля жоден художник не спромігся створити стільки довершених і при цьому різноманітних картин із зображенням Мадонни з немовлям. Діва Марія на його картинах то зовсім юна і ніжна, то зображена у вигляді простої напрацьованої та стомленої селянки. Мадонна чи надійно тримає немовля Ісуса у руках чи бавиться з ним на тлі різноманітних пейзажів.

Пропонуємо вашій увазі цікаві факти про цього художника.

Рафаель тонко відчував жінок, у 8 років він втратив матір. Її зображення він пізніше бачив на фресці свого батька, придворного художника, Джованні Санті. Все життя він перебував в пошуку недоотриманого материнського тепла. Роботи Рафаеля просякнуті материнської добротою, грацією, людською близькістю біблійних персонажів.

Навчаючи свого сина майстерності художника, Джованні скоро стало зрозуміло, що хлопчик швидко розвивається, все схоплює. Коли Джованні передав йому всі свої вміння і зрозумів, що нічому навчити не може, він відвіз сина в Перуджу, навчатися у самого прославленого художника Італії того часу - П'єтро Перуджіно.

Рафаель в 17 років став вже визнаним художником, брав участь у розписі різних храмів і мав багато приватних замовлень. У 1505 році він відчув, що вичерпав можливості навчання у Перуджіно. Рафаель був постійно налаштований на навчання. Він володів неймовірною жадобою знань.Коли до нього дійшли чутки, що у Флоренції існує потужна когорта художників, він кинув все і відправився туди навчатися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівництво найбільшої християнської церкви спричинило продаж індульгенцій

У Флоренції він був чужинцем. Художники часом мають складні характери і з великою обережністю зустрічають нових людей, але Рафаель був людиною настільки доброзичливою, розумною і чемною, що легко влився в їхню компанію і став завсідником зустрічей художників у "Товаристві горщика".

У Флоренції він отримував замовлення на портрети від місцевої знаті, які він уже писав, використовуючи закони, відкриті Леонардо да Вінчі в побудові композиційної перспективи і колірних рішень. Рафаель в своїй творчості охопив все, що було до нього і досягнув досконалості. Саме у Флоренції він створив свою серію з 42 мадонн.

Його картини були настільки прекрасні, що їх власники не могли відірватися від споглядання. Наприклад Герцог Лотаринзький Фердинанд III, після того як отримав картину "Мадонна Грандука" ніколи не розлучався з нею. Куди б він не їздив, він брав її з собою, він помістив її в своїй спальні. Споглядаючи її, герцог мав почуття розслаблення, умиротворення, благодаті.

З 1508 року на запрошення Папи Юлія II Рафаель перебрався до Риму для розпису залів Ватиканського палацу. У 1511 Рафаель писав фреску "Афінська Школа". В його серці завжди було повно подяки своїм великим вчителям. На центральних позиціях він зобразив Леонардо і Мікеланжело, віддаючи їм шану.

Примітно, що, коли Рафаель показав ескіз цієї роботи Папі Юлію, вона йому настільки сподобалася, що він будучи людиною різкою і рішучою, наказав збити з уже розписаної стіни фрески іншого художника і помістити туди картину Рафаеля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час прибирання знайшли фрески Рафаеля

Рафаель Санті недовго, але яскраво попрацював як архітектор. Проєктував церви, вілли, палаци. Недовгий час митець працював і над продовженням побудови собору Святого Петра в Римі.

Рафаель завжди був улюбленцем жінок, багато знатних персон надавали йому знаки уваги, багато сімей мріяли отримати в зяті прославленого, заможного художника. Він довго уникав шлюбу, подейкували, що Рафаель мріяв стати кардиналом.

Однак була в його житті жінка, яку він вважав своєю музою, це Маргарита Луті, дочка булочника. Вона позувала для відомого портрета "Форнаріна" і найзнаменитішої картини Рафаеля - "Сикстинська Мадонна".

Агостіно Кіджі, банкір і друг Рафаеля з Риму, запросив його розписати стіни свого палацу Фарнезіна. За однією легендою Рафаель, страждаючи від любові і ревнощів навіть не міг працювати над фресками, Кіджі умовив його даму бути з ним постійно, де б він не був, таким чином Рафаель закінчив роботу.

За однією з легенд Рафаель купив Маргариту Луті у її батька за 3 000 золотих, в період, коли вона була заручена. Вона зраджувала Рафаелю з учнем художника, і, згодом, стала найзнаменитішою куртизанкою Риму. За іншою версією у них було сильне взаємне почуття, вона була його коханою і натурницею протягом 12 років, до самої його смерті.

Коли Рафаель хворів, (кілька останніх тижнів життя промучився від гарячки) Папа шість разів посилав дізнаватися про його здоров'я.

Він похований у римському Пантеоні. Могилу Рафаеля прикрашає статуя Мадонни, виготовлена із мармуру, яку виконав учень митця — скульптор Лоренцо Лоренцетто.

Епітафія на надгробку написана латиною. Її можна перекласти так: "Тут покоїться той Рафаель, при житті якого велика природа боялась залишитись переможеною, а після його смерті вона боялася вмерти".

Зараз ви читаєте новину «Помер Рафаель Санті, автор 42 Мадонн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути