неділя, 02 вересня 2018 08:20

Уламки легендарного лайнера шукали майже століття

Уламки легендарного лайнера шукали майже століття
Уламки Титаніка. Фото: http://beyond.ua

Через 73 роки після найвідомішої морської катастрофи минулого століття, 2 вересня 1985 року біля берегів Ньюфаундленду знайшли легендарний лайнер "Титанік". Уламки виявлені членами спільної американсько-французької експедиції.

10 квітня 1912 року "Титанік", найбільший тогочасний лайнер — завдовжки майже 269,1 м, заввишки 52,4 м — вирушив у свій перший і останній рейс із англійського Саутгемптона до Нью-Йорка. Серед пасажирів — мільйонери, нафтові королі, модельєрка, графиня, помічник президента. Шестиденна подорож у каюті екстра-класу коштувала $4350 — близько $50 тис. на сьогодні. По дорозі "Титанік" зіткнувся з великим айсбергом. В цей момент на борту корабля знаходилися 2,2 тисяч пасажирів і членів екіпажу. В цій катастрофі вдалося вижити близько 700 пасажирам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уламки "Титаніка" охоронятимуть від шукачів скарбів

"Титанік" покоївся на глибині 3750 метрів. З цієї величезної глибини за останні 25 років було піднято дуже багато артефактів, що обчислюються декількома тисячами. Поруч з самим судном дослідники виявили останки безлічі підводних човнів та субмарин, за допомогою яких на корабель добиралися туристи. На сьогоднішній день основна частина уламків "Титаніка" продовжує залишатися на 300-метровій глибині в 600 кілометрах від канадського острова Ньюфаундленд.

В 1898 році американський письменник Морґан Робертсон видав роман "Марнота". У ньому описав, як найбільший у світі трансатлантичний лайнер "Титан", повен багатих пасажирів, холодної квітневої ночі зіштовхується з айсбергом і тоне. Через 14 років усе це відбулося насправді — з "Титаніком".

Зараз ви читаєте новину «Уламки легендарного лайнера шукали майже століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути