середа, 08 лютого 2023 07:05

Зміцнювати єдність Русі: князь написав повчання дітям

Зміцнювати єдність Русі: князь написав повчання дітям
У "Повчанні" згадується "лютий звір", який напав на Володимира Мономаха й повалив його із конем. Картина "Мономах відпочиває після полювання". Віктор Васнєцов, 1900 р.

Князь Київський Володимир Мономах 8 лютого 1106-го склав "Повчання дітям". Це перший дидактично-художній твір Київської Русі.

Онук Ярослава Мудрого й візантійського імператора Костянтина ІХ Мономаха по лінії матері був за життя батька князем у Смоленську й Чернігові. Заступав його у боротьбі з половцями, виконував дипломатичні місії. Після смерті матері покинув батьківський дім і став ростовським князем. Був одружений із донькою англійського короля Гарольда ІІ. Після смерті першої дружини взяв шлюб із донькою половецького хана Аепи. Мономаха призвало до Києва міське віче. 20 квітня 1113 -го 60-річний Володимир Мономах почав правити на київському престолі.

Він став одним із найвидатніших володарів країни: зупинив набіги половців, залагодив князівські чвари, об'єднав землі Київської Русі. Володимир Мономах був мудрим і розважливим, політично далекоглядним державцем. Відновив централізовану монархію на Русі, зосередивши напряму, через синів та залежних князів, 3/4 князівств Русі. Мав близько 12 дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Східні племена повтікали від київського князя

Князь Володимир Мономах незадовго до своєї кончини 1125 року писав своє "Повчання дітям". Володар Русі так намагався підкреслити, що він уже старий і відчуває наближення смерті. Повчаючи своїх дітей, Мономах дає їм різноманітні релігійно-моральні поради, вдається до релігійних роздумів, наводить біблійні цитати, звертається до старослов'янізмів.

У "Повчанні" згадується "лютий звір", який напав на Володимира Мономаха й повалив його із конем. На думку зоологів цим звіром був каспійський тигр. Свої настанови він підкріплює прикладами із власного життя, розповідає про численні походи, викликані необхідністю зміцнення єдності Русі та її захисту від зовнішніх ворогів.

"Навчання" збереглося без закінчення в Лаврентіївському списку "Повісті временних літ" під 1096 роком у кількох неповних частинах.

Князь Володимир Мономах розгромив військо половців на річці Сутінь у сучасній Запорізькій області 4 квітня 1103 року. До полону потрапив хан Белдузь. Хотів дати за себе викуп, але Мономах наказав його стратити. Це був перший відчутний удар по половцях.

Зараз ви читаєте новину «Зміцнювати єдність Русі: князь написав повчання дітям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути