Ексклюзиви
пʼятниця, 16 жовтня 2020 12:56

Український політик перебрався у Париж

Український політик перебрався у Париж
Симон Петлюра проживав у Парижі з 1924 - 1926 рр. Фото: uinp.gov.ua

Голова Директорії УНР Симон Петлюра прибув до Парижа 16 жовтня 1924 року. Одразу взявся за організацію українського політичного та культурного життя.

Францію для переїзду обрав не випадково. Як голова уряду УНР в екзилі сподівався налагодити міжнародні зв'язки та знайти підтримку у боротьбі проти більшовиків.

"Тут зібралися творці грецької незалежності, тут будувалися проєкти об'єднання Італії, тут оселилися сербські, чеські, інші іммігранти. Франція, був колись час, стояла в перших рядах націй, що допомагали визвольним змаганням", - писав дипломат Ян Токаржевський-Карашевич.

Утім, сподівання не справдились. Франція визнала СРСР. Тоді Петлюра ініціював видання українського тижневика, який отримав назву "Тризуб". Мав об'єднати різні українські емігрантські кола навколо ідеї повернення незалежності України під символом Тризуба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд УНР передав повноваження президенту України

Головним редактором тижневика став колишній голова Ради міністрів УНР В'ячеслав Прокопович. Фінансову підтримку надавав польський видавець Тадуеш Голувко. Перший номер побачив світ 15 жовтня 1925 року та коштував 3 франки. "Тризуб" висвітлював політичне, культурне, літературне життя українців в еміграції та події в Радянській Україні. Інформував про діяльність політиків і дипломатів УНР на міжнародній арені.

Активна діяльність Петлюри в Парижі та успіхи, яких він досяг, непокоїли радянське керівництво. 25 травня 1926 року анархіст Самуїл Шварцбард застрелив його біля книгарні на розі вулиці Расін і бульвару Сен-Мішель в Латинському кварталі.

У травні 2020 року Центральний державний архів вищих органів влади та управління України опублікував раніше невідомі світлини лідера Директорії УНР Симона Петлюри. Фото відтворені з негативів, що відклалися в особовому фонді мовознавця Івана Огієнка.

Зараз ви читаєте новину «Український політик перебрався у Париж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути