середа, 04 листопада 2020 11:05

Українські вояки розпочали ризиковану операцію

Українські вояки розпочали ризиковану операцію
Волинська група Другого зимового походу вирушила у рейд 4 листопада 1921 року. Ілюстрація: istpravda.com.ua

Волинська група армії УНР під командуванням генерал-хорунжого Юрія Тютюнника вийшла у рейд Другого зимового походу 4 листопада 1921 року. Нараховувала 900 бійців.

Група мала сприяти розгортанню в Україні всенародного антибільшовицького повстання. Разом із Подільською групою планувала штурмувати й захопити Київ. У цей час інші підрозділи Повстанської армії УНР мали відтягувати на себе зі столиці більшовицькі війська.

Бійці Тютюнника перейшли польсько-радянський кордон біля сіл Борове і Нетреби – тепер Рівненської області. Під час просування вглиб України зазнали ударів кіннотників 9-ї кавалерійської дивізії командира червоноармійців Григорія Котовського.

У ризиковий Другий зимовий похід значна частина бійців вирушила без взуття та верхнього одягу. На озброєнні мали лише 430 рушниць та 34 кулемети. Перемогти добре оснащені більшовицькі війська не могли. Не вдалося встановити зв'язок з іншими групами, тому Тютюнник вирішив повертатись у Польщу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від поглядів не відмовився - розстріляли українського генерала Юрія Тютюнника

Червоні наздогнали українців біля селища Малі Міньки - тепер Житомирської області, де 17 листопада й відбувся вирішальний бій. Попри великі втрати більшовики розкололи Волинську групу УНР. Почали вбивати всіх, навіть поранених на підводах та тих, хто здався. Тоді загинули 400 повстанців, решта потрапила в полон. До Польщі пробилися штаб армії, кінна сотня та поранені, які були на перших підводах, - близько 100 бійців. Похід зазнав поразки.

18 листопада українських полонених перевели до найближчого селища Базар. Там загнали до сільської церкви і синагоги, катували, не давали їсти та пити. Прибув і сам Котовський, який пропонував українцям перейти на бік червоної армії, але всі відмовилися.

Чекісти взялися за допити, а згодом відбувся "суд". 21-23 листопада 359 українців розстріляли з кулеметів. Їхні тіла скидали в ями та присипали землею. Офіцерів відправили на допити до Києва, де незабаром також розстріляли.

Подія увійшла в історію під назвою "Базарська трагедія". Те, що сталося в селищі, більшовики замовчуватимуть.

Із поразкою Другого зимового походу спроби армії УНР визволити Україну з-під більшовицького панування завершились.

Другий зимовий похід армії УНР розпочався 25 жовтня 1921-го. Загальне командування здійснював генерал-хорунжий Юрко Тютюнник.

Після виходу Польщі з війни з більшовиками, згідно з Ризьким миром, Україну окупували до 1,2 млн червоноармійців. Росія почала активно вивозити продовольство з країни. Повсюди вибухали селянські повстання, які жорстоко придушували. Розпочався голод.

Українські війська, вцілілі після радянсько-польської війни, отримали завдання від Симона Петлюри сформувати партизансько-повстанський штаб, щоб перешкодити вивезенню продовольства. Мали підняти всенародне повстання і вигнати більшовиків із країни.

Зараз ви читаєте новину «Українські вояки розпочали ризиковану операцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути