пʼятниця, 25 жовтня 2013 13:45

Спецтема: 81-і роковини Голодомору 1932-1933 років

Українське керівництво відроджує стару ідею про Голодомор як "вигадки ЦРУ" - історик

Автор: Фото: forum.mediaport.ua
  Голод на Харківщині
Голод на Харківщині

"В СРСР за інформацію про Голодомор відправляли в ГУЛАГ, сьогодні ж відомство Солдатенка вирішило відродити стару ідею про Голодомор як "вигадки ЦРУ", - так сказав історик  Володимир В'ятрович на круглому столі "Голодомор в Україні 1932—1933 років: відображення та інтерпретації в історії, літературі та мистецтві", що відбувся у Києво-Могилянській академії в рамках VIII Міжнародного конгресу україністів.

Так критично В'ятрович оцінює діяльність сьогоднішньої влади в царині політики пам'яті.

"У цьому питанні спостерігається регрес. Спочатку ми досягли того, що почали говорити про Голодомор, досягнули того, що кваліфікували його як про геноцид. Тепер на найвищому державному рівні відкинули концепцію геноциду. Нинішній директор Українського інституту національної пам'яті пан Солдатенко докладає величезних зусиль, щоб довести, що Голодомор — неправильний термін. Мовляв, давайте його замінимо на нейтральне слово "голод", яке не передбачає зумисної організації", — заявив він.

Крім того, історик розповів, що инший співробітник Інститут Національної пам'яті Дмитро Вєдєнєєв у своїй новій книзі "Заручниця глобального протистояння" повторює "давно забуті тези радянського КГБ" про те, що концепція Голодомору була вигадкою ЦРУ та інструментом боротьби проти радянської влади під час холодної війни.

В'ятрович називає причину такої різкої зміни в офіційному трактуванні трагедії 1932-33 років: "Поновлення спроб заперечити організований характер голоду 1932—1933 років є наслідком обмеження доступу до архівів та політичної позиції теперішніх керівників гуманітарної сфери країни: Дмитра Табачника, Ольги Гінзбург, Валерія Солдатенка".

Зараз ви читаєте новину «Українське керівництво відроджує стару ідею про Голодомор як "вигадки ЦРУ" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

188

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути