середа, 23 жовтня 2013 15:00

"Люди не мають елементарного уявлення про історичні події" - Патриляк

"Люди не мають елементарного уявлення про історичні події" - Патриляк
Фото: hurtom.com

Історик Іван Патриляк переконанй, що молоді українці не мають елементарного уявлення про історичні події.

Таку думку він висловив у новому номері журналу "Країна".

"Люди не мають елементарного уявлення про історичні події. Ототожнюють себе то з Російською, то з Австрійською імперією, то з СРСР, то з Польщею – тобто сталого образу немає. Це слабкість нашої школи. У бідній країні важко розраховувати на гарну школу та підготовлених, якісних учителів", - наголосив він.

"Тому молодь має мозаїчну свідомість, насмикану з різних міфів, історій, уявлень. У підручнику для 10 класу чудово виглядає Українська Народна Республіка – мовляв, це наша держава. А потім раптом своїми стають більшовики, які проти УНР боролись, – заходжуються проводити українізацію. Далі репресії, Голодомор – більшовики знов погані. А тоді ті самі люди, які все це робили, під час Другої світової раптом стають захисниками Вітчизни", - наголосив історик.

Окрім того, він додав: "Вчора вони стріляли у потилиці, а сьогодні – доблесні воїни. Каша. Ми дивно ведемо свою історію – то від Радянської України, то від УНР, то ще від чогось. Але якщо беремо якусь одну традицію, мусимо рішуче порвати з іншою. Наприклад, Білорусь не претендує на БНР (Білоруська Народна Республіка 1918–1919 років. – Ред.), на Велике князівство Литовське – бо президент Лукашенко сказав, що все це – фіґня".

"А в нас намагаються поєднати непоєднувані речі. У нас позитивне і козацтво, і шляхта – хоч вони різалися між собою. Позитивні УНР та УРСР. Позитивні УПА й СРСР. Усе це водночас, і всі – хороші. Виходить продукт, який неможливо куштувати. Складники окремо їстівні, а страва – ні", - резюмував він.

Повне інтерв'ю читайте у журналі "Країна" № 41 (194) за 24 жовтня 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «"Люди не мають елементарного уявлення про історичні події" - Патриляк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути