пʼятниця, 11 жовтня 2013 06:09

Росії хочеться згадати колишню велич, як беззубій бабі молодість – Віктор Суворов

Росії хочеться згадати колишню велич, як беззубій бабі молодість – Віктор Суворов
Віктор Суворов. Фото: volfoto.inf.ua

Письменник і історик Віктор Суворов (Володимир Різун), який 1978 року попросив політичного притулку у Великій Британії, вважає, що сучасна Росія вирішує свої внутрішні економічні проблеми у спосіб, проти якого свого часу був Сталін. У інтерв'ю журналу Країна він пояснив, чому.

"Після Сталіна до влади прорвалася дуже велика кількість людей, яким потрібні були дачі, персональні машини, - каже письменник. - Інтереси держави – як тоді, так і зараз – їх не цікавили. Вигідно, щоб країна пила, а вони качали за кордон нафту й збагачувалися. Кілька років тому один російський олігарх у Великій Британії придбав яхту. Її водотоннажність – 13 тисяч тонн (Роман Абрамович 2009-го купив найбільшу на той час яхту Eclipce за $800 млн. – "Gazeta.ua"). Лише заправка яхти коштує 650 тисяч доларів. І вона ж у нього не одна, та й він не один такий у Росії. А почалося все з Хрущова. Йому потрібно було утримати владу, необхідна була підтримка номенклатури. Тому він її забезпечив усім – включно з горілкою та ікрою. Продавали нафту, ні про що не турбувалися. А що там далі – їм було байдуже".

У книзі "Її ім'я було Татьяна" Суворов пише про те, як керівництво СРСР після Другою світової війни розмірковувало, яким чином вирішити економічні проблеми країни. Микита Хрущов пропонував продавати за кордон нафту та газ і на виручені гроші підняти народне господарство Сталін відповів, що торгувати природними ресурсами означає торгувати батьківщиною.

На запитання, чому Москва зараз поступово реабілітує Сталіна Віктор Суворов відповів: "Олександр Солженіцин якось сказав: "Росія програла ХХ століття". Тому прагнуть відіграти хоч щось назад, знайти в минулому якийсь позитив. А що знайдеш? Колективізацію? Голодомор? Та й зараз країна руйнується, народ вимирає. От і хочеться згадати колишню велич – як беззубій бабі свою молодість".

Повний текст інтерв'ю читайте тут.

Зараз ви читаєте новину «Росії хочеться згадати колишню велич, як беззубій бабі молодість – Віктор Суворов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

176

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути