середа, 03 липня 2019 12:49

Українці заснували організацію в США

Українці заснували організацію в США
"Братство святого Миколая" створили українські емігранти в США Фото: svitua.org

Українські емігранти створили в США перше товариство взаємодопомоги "Братство святого Миколая" 3 липня 1885-го. Його керівником став священик із Галичини Іван Волянський. Чоловік прибув до міста Шенандоа, Пенсільванія, 1884-го. Більшість українців, що прибули на чужину із ним, походили з села. Вже за рік існування товариства спільними зусиллями Волянський та емігранти звели будівлю першої української католицької церкви.

За головну мету братство ставило взаємодопомогу першим емігрантам із України на чужині. Допомагали члени братства один одному і морально, і матеріально, організовували школи. Проводили роботу щодо підтримки української самосвідомості, збереження народних звичаїв і традицій. Благодійні внески отримували навіть від жителів США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Емігранти почистили нью-йоркський банк

За 10 років після заснування "Братства" у центрі американської діаспори в Пенсільванії в тому ж місті Шенандоа заснували Український народний ноюз - найбільшу братську організацію США. Її вплив поширився навіть на українців Канади й Мексики.

У американському місті Даллас 22 листопада 1963-го смертельно поранений 35-й президент США Джон Фіцджеральд Кеннеді. На любительську відеокамеру це зняв 58-річний Абрахам Запрудер, емігрант із українського міста Ковеля.

Зараз ви читаєте новину «Українці заснували організацію в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути