вівторок, 19 березня 2019 10:15

Емігранти почистили нью-йоркський банк

Автор: saturdayeveningpost.com
  Вигляд міського банку у XIX ст.
Вигляд міського банку у XIX ст.

В США вперше в історії пограбували великий банк 19 березня 1831 року. Чотири злочинці за допомогою копій ключів проникли у сховище й винесли $245 тис.

Англійський емігрант Едвард Сміт та його соратники Едвард Джонс, Джеймс Хоніман та Джеймс Мюррей, уже відомі поліції за невеликі розбійні та грабіжницькі напади, викрали ключі від приміщення та сховищ міського банку Нью-Йорку, який розташовувався на Уолл Стріт. Роблять відбитки на воскову пластину. Непомітно повертають оригінал.

До банку йдуть пізно вночі. Відчиняють двері дублікатами. Захоплюють охоронця. Зачиняються з середини та спустошують приватні комірки разом із центральним сейфом. Операція була гарно продумана. Важкі мішки з купюрами та монетами ховають на поясі під довгими та широкими плащами, які прихопили із собою. Виходять з банку на світанку, коли проходить зміна міських вартових.

Знімають кімнату в прибутковому будинку, ділять здобич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неозброєні дівчата пограбували банк у США

Розслідування прецеденту бере на себе головний констебль Нью-Йорка Джейкоб Хейс. Він має підозрюваних, зустрічався з четвіркою у справі про крадіжку з магазину Mr. Schenck's store у Брукліні. Тоді заарештувати не зміг, бракувало доказів.

Один з четвірки був схоплений, за спробу викрасти касу пароплаву. Хейс вирушає додому до іншого підозрюванного. Сусіди кажуть, що не бачили його уже давно. Це дає підстави для нових підозр.

Автор: saturdayeveningpost.com
  Констебль Хейс
Констебль Хейс

Грабіжників здає власник будинку, в якого вони знімають кімнату. Обіцяна винагорода за інформацію про злочинців спонукає власника до дзвінка в поліцію. Обшуки не дають результатів. Хейс нічого не знаходить. Проте помічає, що Хоніман виносить з квартири валізи. Поліція отримує дозвіл на більш серйозний обшук. У шафі під одягом знаходять валізи, в яких знаходилось $176 тис. Трьох грабіжників беруть під варту.

Останнього взяли пізніше, коли він намагався обміняти частину викрадених банкнот в одному з банків. При ньому було ще $37 тис.

Грабіжники встигають витратити $42 тис. Купують годинники, нерухомість, витрачають на жінок, частину ховають. Законодавство США не має відповідної статті, адже це був перший випадок. Тому четвірка отримує по п'ять років ув'язнення за звичайний розбій, без необхідності повертати витрачене.

Наступні 30 років США не знали інших гучних пограбувань.

Банда грабіжників обманом зупиняє британський поштовий потяг і викрадає 2,3 млн. фунтів стерлінгів — зараз це близько $70 млн 8 серпня 1963 року. Це рекордна сума вкраденого на той час. У пресі злочин називають "Великим пограбуванням потяга".

Ватажок банди, власник антикварного магазину Брюс Рейнольдс, вісім років планує злочин. Ще в тюрмі, де сидить за шахрайство, дізнається від ув'язненого банкіра, що раз в місяць в поштовому потязі перевозять гроші на утилізацію. Старі банкноти з Шотландії відправляють до Англійського банку. Охорони немає. Збирає надійних поплічників – усього 15 чоловіків. Кожному обіцяє рівну частку награбованого. Змовники півроку готуються: вивчають маршрут потягу, через посередників винаймають стару ферму неподалік залізничних шляхів.

Зараз ви читаєте новину «Емігранти почистили нью-йоркський банк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути