середа, 08 серпня 2018 08:20

Грабіжники за 15 хвилин вкрали чотири тонни грошей

Грабіжники за 15 хвилин вкрали чотири тонни грошей
Ілюстрація: "Великим пограбуванням потяга". Фото: KP.kg

Банда грабіжників обманом зупиняє британський поштовий потяг і викрадає 2,3 млн. фунтів стерлінгів — зараз це близько $70 млн 8 серпня 1963 року. Це рекордна сума вкраденого на той час. У пресі злочин називають "Великим пограбуванням потяга".

Ватажок банди, власник антикварного магазину Брюс Рейнольдс, вісім років планує злочин. Ще в тюрмі, де сидить за шахрайство, дізнається від ув'язненого банкіра, що раз в місяць в поштовому потязі перевозять гроші на утилізацію. Старі банкноти з Шотландії відправляють до Англійського банку. Охорони немає. Збирає надійних поплічників – усього 15 чоловіків. Кожному обіцяє рівну частку награбованого. Змовники півроку готуються: вивчають маршрут потягу, через посередників винаймають стару ферму неподалік залізничних шляхів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голлівудську зірку знайшли мертвою у її будинку

Інформатор із Королівської пошти подає сигнал. 8 серпня до поштового потяга чіпляють дев'ятий вагон – із 3,5 тонами грошей. О 3.25 ночі потяг йде через станцію Лейтон Баззард. Семафор загорівся червоним – це означає небезпеку на шляху. Його заздалегідь увімкнули грабіжники. Потяг зупиняється. В кабіну вриваються троє чоловіків у чорних лижних масках. Один з грабіжників тупою частиною сокири вдаряє машиніста по голові.
Грабіжники зв'язують інкасаторів та безперешкодно заходять у вагон із грішми. До вагона під'їжджають дві армійські вантажівки із рештою грабіжників. По живому ланцюжку із вагонів до автомобіля за п'ять хвилин вивантажують 120 мішків із старими грішми. Наостанок перерізають телефонні дроти. Пограбування триває 15 хвилин. Вдвічі більше витрачають часу на дорогу до штабу – на стару ферму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поразка партизан підняла бойовий дух Червоної армії

Перші повідомлення про пограбування поліція отримує лише за годину. Розслідуванням займаються всі підрозділи британської поліції. На закинуту ферму із підозрілими людьми поліції вказує фермер. Поліція в шухляді находить настільну гру "Монополія". Грабіжники часто в неї бавились, аби вбити час. На картонній грі та гральних картах безліч відбитків пальців – усіх 15 членів банди. В дактилоскопічної картотеці поліція встановлює імена всіх підозрюваних.

Частину грабіжників швидко ловлять. Вони занадто бурхливо витрачають награбоване. До січня 1964 року арештовують 12 грабіжників. Наступного року – решту. Ватажок банди Брюс Рейнольдс отримує 25 років в'язниці, інші по 10-15 років. Поліція з вкрадених 2,6 мільйона фунтів знайшли лише 343 тисячі.

Американську кіноактрису 36-річну Мерилін Монро знайшли мертвою у її будинку в Лос-Анджелесі 5 серпня 1962 року.

Зараз ви читаєте новину «Грабіжники за 15 хвилин вкрали чотири тонни грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути