середа, 01 серпня 2018 08:21

Поразка партизан підняла бойовий дух Червоної армії

Поразка партизан підняла бойовий дух Червоної армії
Керівник З'єднання партизанів Сумської області Сидір Ковпак. Військовий фотокореспондент газети "За Радянську Україну!" Яків Давидзон сфотографував його 1943 року

Перші радянські загони партизанів з'явились наприкінці 1941 року під Черніговом, Сумами та Брянськом під керівництвом Миколи Попудренка та Сидора Ковпака. Це було наслідком остаточного розчарування українського населення в "нових порядках" "визволителів". Проте 1 серпня 1943 року під Делятином на Івано-Франківщині нацисти розгромили загін Сидора Ковпака - ватажка партизанського руху.

У 1943 році партизани контролювали лісові райони Північно-Східної України, завдаючи втрат тиловим німецьким підрозділам, адміністрації та інфраструктурі цих районів. З наближенням Червоної армії восени 1943 рух радянських партизан в Україні пожвавився. Якщо на 1 січня 1943 році в Україні було 13 300 партизан то н а початок 1944 їх кількість зросла до 47 800.

За наказом Українського штабу партизанського руху загони Ковпака і з жовтня 1942 до березня 1943 пройшли рейдом північчю України. Вони проходили переважно територією слабо зайнятою німцями, через що збройних сутичок було мало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ковпак козиряв цареві, Чапаєву й Сталіну

У травні-жовтні 1943 загін Ковпака здійснив відомий рейд по Україні з Путивля через Волинь у Карпати із завданням "перерізати шляхи відступу фашистам". Загони УПА пропускали радянських партизан на західноукраїнські землі в надії, що ті чинитимуть опір німецькій армії.

1 серпня під Делятином німці розбили загін Ковпака. Проте рейд Ковпака мав психологічний успіх, бо створив хаос у Галичині восени 1943 року. Радянська пропаганда чудово використовувала це для підняття бойового духу в Червоній Армії й для культивації віри в її перемогу серед населення на окупованих німцями територіях.

За радянських часів в Україні, Білорусі й Росії було 34 музеї Ковпака, включно зі шкільними. Зараз їх поменшало, але 25 травня 2007 року відкрито новий — на батьківщині партизанського генерала, в Котельві. На Сумщині є кілька музеїв, зокрема у Глухові.

Зараз ви читаєте новину «Поразка партизан підняла бойовий дух Червоної армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути