четвер, 22 листопада 2018 08:20

Українець за походженням заробив на вбивстві Кеннеді капітал

Українець за походженням заробив на вбивстві Кеннеді капітал
Президентське подружжя Кеннеді перед трагедією. Фото: Білий Дім

У американському місті Даллас 22 листопада 1963 року смертельно поранений 35-й президент США Джон Фіцджеральд Кеннеді. На любительську відеокамеру це зняв 58-річний Абрахам Запрудер, емігрант із українського міста Ковеля.

Президентське подружжя з аеропорту сідає у відкритий лімузин, на передні сидіння вмощуються губернатор штату Джон Коннеллі з дружиною.

О 12:30 президентський "Лінкольн" проїжджає повз техаський склад підручників. На шостому поверсі складу Лі Харві Освальд – відставний морський піхотинець, прицілюється з італійської гвинтівки "Манліхер-Каркано". Лі Харві Освальд робить три постріли, влучає в Джона Кеннеді і Коннеллі. Кеннеді поранений в шию і голову, кулю в спину отримав техаський губернатор. Лімузин швидко їде в найближчий госпіталь. Через півгодини 46-річний президент США помирає від травми. Коннеллі рятують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сектанти отруїли дві сотні дітей у поселенні

Шокований Абрахам Запрудер знімав всього 26 секунд. Із камерою його бачить журналіст, радить віддати плівку службі безпеці. Одну копію разом з оригіналом Запрудер лишає собі. За півтори години Лі Харві Освальд арештовують, в боротьбі він вбиває поліцейського. Через два дні, під час конвою в федеральну в'язницю Освальда смертельно ранить в живіт власник техаського стрип-бару Джек Рубі. Каже, що помстився за улюбленого президента.

За 10 місяців комісія під керівництвом голови Верховного суду робить висновок, що єдиним виконавцем вбивства був Лі Харві Освальд. Проте більшість американців вірять у "теорію змови".

Запрудер продає журналу Life права на публікацію кадрів з плівки за $150 тисяч. Через три роки помирає від раку шлунку. Про історію його життя знімають фільм "Кадр 313". Віце-президент Ліндон Джонсон на авіабазі в Далласі приносить присягу як 36-й президент США. 25 листопада оголошують днем національної жалоби за вбитим президентом.

Найбільше в історії масове самогубство сталося 19 листопада 1978 року. 918 членів американської секти "Храм народів" прийняли отруту у селищі Джонстаун у Гайані.

Зараз ви читаєте новину «Українець за походженням заробив на вбивстві Кеннеді капітал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути