понеділок, 19 листопада 2018 08:20

Сектанти отруїли дві сотні дітей у поселенні

Сектанти отруїли дві сотні дітей у поселенні
Члени американської секти "Храм народів". Фото: fakeoff.org

Найбільше в історії масове самогубство сталося 19 листопада 1978 року. 918 членів американської секти "Храм народів" прийняли отруту у селищі Джонстаун у Гайані.

"Народний храм" - релігійна тоталітарна секта, заснована Джимом Джонсом в 1955 році в Індіанаполісі. У 1974 році в джунглях Гайани кілька членів "Храму народів" заснували поселення, яке назвали Джонстаун. У 1977 році Джим Джонс разом зі 900 прибічниками переїхали в це поселення. У Джонстауне члени "Храму народів" займалися очищенням і облагороджуванням території, вирощуванням сільськогосподарських культур.

У селищі були побудовані: лісопилка, клуб, дитячий сад, ясла. Жителі селища досить багато працювали (по 11 годин на добу), вечорами вони влаштовували зібрання або навчалися. Деякі з колишніх поселенців заявляли про численні порушення прав людини в Джонстауне, тортурах, суворих тілесні покарання за провини, наркотичної залежності Джонса і його оточення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Софійському соборі сектанти планували вчинити масове самоспалення

Селище отримало всесвітню "славу" після того, як 18 листопада 1978 року тут загинуло 918 людей. Масове отруєння ціанідом сталося після того, як в аеропорту містечка Порт Каітума стався напад на групу членів комуни, які вирішили виїхати в США, і їх родичів. Вбили п'ять осіб, включаючи конгресмена США Лео Райана. Двоє сектантів покінчили життя самогубством перебуваючи в іншому місті Гайани - Джорджтауні, попередньо зарізавши двох своїх дітей.

Після трагедії селище Джонстаун на довгий час перетворилось на місто-привид, в середині 1980-х років було практично повністю зруйноване в результаті пожежі.

На початку 1979 року "Храм народів" був офіційно заборонений в США як деструктивний культ. Подія в Джонстауні на довгий час знизила репутацію різних культів і нових релігійних течій в США.

Лідер релігійного угрупування "Біле братство" Юрій Кривоногов разом із дружиною Мариною Цвігун, або ж як вона себе називала — Марія Деві Христос, вриваються в Софійський собор у Києві 10 листопада 1993 року. Хочуть спалити себе та вірних, бо наближається кінець світу. Планам завадить міліція. В той день затримують 616 людей. Деякі з них опинилися в СІЗО, решта — у психлікарнях.

Зараз ви читаєте новину «Сектанти отруїли дві сотні дітей у поселенні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути