субота, 10 листопада 2018 08:20

В Софійському соборі сектанти планували вчинити масове самоспалення

В Софійському соборі сектанти планували вчинити масове самоспалення
Учасник "Білого братства" на вулиці. Фото: 24

Лідер релігійного угрупування "Біле братство" Юрій Кривоногов разом із дружиною Мариною Цвігун, або ж як вона себе називала — Марія Деві Христос, вриваються в Софійський собор у Києві 10 листопада 1993 року. Хочуть спалити себе та вірних, бо наближається кінець світу. Планам завадить міліція. В той день затримують 616 людей. Деякі з них опинилися в СІЗО, решта — у психлікарнях.

Після розпаду Радянського Союзу релігійні об'єднання отримують небувалу популярність. Розгублені люди шукають підтримку віри та лідера. У 1991 році керівник релігійної общини "Інституту душі АТМА" 50-річний Юрій Кривоногов знайомиться в Донецьку з місцевою журналісткою - 30-річною Мариною Цвігун. Раніше Кривоногов працював в Академії наук СРСР. Досліджував вплив на людську свідомість. Пара одружується за півроку.

Жінка запевняє, що під час операції пережила клінічну смерть і в неї вселився Ісус Христос. Приймає ритуальне ім'я Марія Деві Христос, оголошує себе живим втіленням Христа, одночасно його матір'ю і нареченою. Кривоногов називає себе Юоанн Свамі (Іоанн Святий, тобто Хреститель). Реєструють в міністерстві юстиції релігійну організацію ЮСМАЛОС, що проповідує швидкий кінець світу. Їх називають ще "Білим братством" – через білі сутани поверх одягу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пророк Мормон дозволив багатоженство

Подружжя розроблює вчення, згідно з яким небесний Бог поєднує чоловіче і жіноче начало і може в єдиній особі зійти на землю. Структура "Білого братства" суворо засекречена, нижчі адепти нічого не знають про вищі. У кожного є ритуальне ім'я, отримане при посвяченні. Забороняють отримувати освіту, працювати, брати участь у суспільному житті, дивитися телевізор, вступати в шлюб і заводити дітей. Заохочують позбуватися майна і приносити пожертви. Більша частина сектантів - молоді люди у віці до 30 років.

За два роки відкриваються філії "Білого братерства" в Білорусії, Росії і Казахстані. Марина Цвігун називає дату кінця світу - 24 листопада 1993 року. У столицю звідусіль з'їжджаються десятки тисяч братчиків. В Київ з усіх кінців України стягують війська спеціального призначення "Беркут" і ОМОН. З 1 листопада Софійську площу оточують війська з бронетехнікою.

10 листопада братчики через оточення міліції не можуть прорватися на Софійську площу, щоб там ніби то вчинити самоспалення. Йдуть на хитрість - переодягнені Марія Деві Христос, Кривоногов і ще близько 25 віруючих купують квитки в музей Софіївського собору. Через кілька хвилин у собор вриваються дві роти спецназу, пускають сльозогінний газ, в'яжуть сектантів.

Слідство у справі Білого братства триває п'ятнадцять місяців, судовий процес - одинадцять. Юрія Кривоногова засуджують до семи років позбавлення свободи, Марина Цвігун - до чотирьох. Слідству так і не вдалося довести, що в соборі сектанти планували вчинити масове самогубство.

27 червня 1844 року у тюрмі невідомі вбили 39-літнього Джозефа Сміта, засновника і керівника релігійної секти мормонів - "Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів".

Зараз ви читаєте новину «В Софійському соборі сектанти планували вчинити масове самоспалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути