Ексклюзиви
середа, 30 серпня 2017 07:08

Українці створили підпільну військову організацію у Празі

Українці створили підпільну військову організацію у Празі
Організацію очолив командир Січових стрільців полковник Євген Коновалець. Фото: Вікіпедія

Під ідеєю соборності України 30 липня 1920 року відбувся перший з'їзд підпільної Української військової організації у Празі. Її очолив командир Січових стрільців полковник Євген Коновалець.

Українську військову організацію створили, коли закінчилася активна збройна боротьба. На початку грудня 1919 року уряд і військове командування УНР прийняли рішення про перехід до партизанської війни. Існуючі формування Січових стрільців розпустили. Вони опинилися в польських таборах для інтернованих у Рівному та Луцьку. За словами полковника Євгена Коновальця: "Не забували ми при цьому нашої мети: дальшої організованої активної боротьби… обмірковували ми різні можливості творення нового осередку регулярної Української Армії та здобуття нової операційної бази на терені України".

Українську військову організацію створили нелегально на західноукраїнських землях, що відійшли до складу Польщі. Перший осередок почав діяти у Львові.
На першому з'їзді ухвалили постанови та завдання УВО. Вони мали усунення різницю між придніпрянцями та галичанами, а також здобуття незалежності всіх українських земель. Для втілення задуманого в життя здійснювали організаційну роботу, видавали та поширювали пропагандистську літературу, організовували "революційні акти": нищили символіку польської влади, стояли на заваді проведення державних заходів, підпалювали садибипольських шовіністів, руйнували лінії зв'язку.

УВО діяла по всій Західній Україні. Із урядовими колами ЗУНР та УНР спілкувалася через посередників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майдан — це настрій суспільства, а не інструмент керування країною. 7 цитат про українські революції

Згодом УВО перебудували за потребами бойової конспіративної організації. Бойова діяльність, відома тільки з процесів, залишилася частково таємною. Найвідоміші акції: перестрілка з поліцією під собором святого Юра 1 листопада 1928, під час якої поранено кільканадцять поліцаїв; у день святкування 10-ї річниці проголошення ЗУНР на панахиді зібралося близько 10 тисяч осіб, члени УВО підняли жовто-блакитний прапор і виступили з антипольською промовою, почалися зіткнення між демонстрантами і поліцією, увечері польські націоналісти розпочали погроми: влаштовано розгром у будинках українських установ "Просвіти", "Ставропігії", "Дністра"; у свою чергу в ніч на 2 листопада бойовики УВО підклали бомбу під польський пам'ятник "обронців Львова" у львівському передмісті Персенківки.

У 1929 році УВО перетворилася на військово-політичну партію – Організацію українських націоналістів. Її очолив також Євген Коновалець. ОУН посилила акти саботажу проти окупаційної влади на Волині та Галичині.

2 вересня 2014 рокугромадський діяч Володимир Волков поновив діяльність УВО. Перші збори відбулися у Києві 14 вересня 2014 року. В них взяли участь 140 представників самооборони, територіальних батальйонів, волонтерських організацій з усіх областей України.

На зборах прийняли рішення щодо створення 3 центрів підготовки інструкторів для територіальної оборони та партизанського руху, а саме у Львові, Харкові та Дніпрі. Готують за напрямами: парамедики, снайпери, гранатометники, тактична, вогнева та саперна підготовка.

Зараз ви читаєте новину «Українці створили підпільну військову організацію у Празі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути