пʼятниця, 25 серпня 2017 10:00

Майдан — це настрій суспільства, а не інструмент керування країною. 7 цитат про українські революції

Майдан — це настрій суспільства, а не інструмент керування країною. 7 цитат про українські революції
За 30 останніх років Україна пережила 3 революції: На граніті, Помаранчеву і Революцію гідності / Фото: БезЦензор

24 серпня Україна відзначила 26-ту річницю Незалежності. Тричі ми виборювали й доводили своє право на самостійність та демократію.

Gazeta.ua зібрала 7 цитат про 3 українські революції: На граніті, Помаранчеву і Революцію гідності.

Спочатку це було зацікавлення, здивування. Тоді була дуже ефективна всеохопна радянська пропаганда, яка показувала, як голодують і страйкують на Заході. Тому всі знали, що голодують тільки хороші люди. Погані – не голодують.

Український письменник Тарас Прохасько про Революцію на граніті

До Майдану 2004 року ми йшли з 1991 року. Якщо пам'ятаєте, парламентська опозиція першого скликання, Народна Рада, придумала собі такий лозунг: Незалежна і демократична Україна. У 1991-му незалежну Україну ми отримали, а демократичну – ні.

Український політик Володимир Філенко

Зараз деякі політики починають розповідати, що вони ходили на Майдан, де вирувала помаранчева революція. Скоро будуть запитувати: а ти був на Майдані? Мовляв, якщо не був, значить ворог. Я би порадив таким політикам: ви 10 років були при владі, то краще було вам зробити так, щоб цієї революції не було. Краще б наші дівчатка сиділи в театрах, пили чай з коханими. А ви їх примусили жити на Майдані.

Екс-президент України Леонід Кравчук

Євромайдан – це настрій суспільства. Майдан – це не інструмент керування країною. Майдан навіть не може бути органом контролю. Тому, в принципі, те, що до нього ставляться з повагою, і всі розуміють, що заслуга людей, які стояли на Майдані, які загинули на Майдані, у тому, що зараз влада змінилася.

Український письменнкк Андрій Курков

Українці справді хочуть почати нове життя, і справді є небезпека, що чиновник знову зжере українську революцію. Але зараз народ налаштований рішуче, можливо, тому, що від часів Помаранчевої революції виросло нове покоління. В Україні відчувається дух часу, відчувається дух нації, що відродилася, яка не хоче, щоб її затягував російський вир. Я хотіла б вірити, що їм це вдасться, що не вдасться російському середньовіччю, яке сьогодні почалося, затягнути українців у старі часи. Дуже б хотілося сподіватися.

Білоруська письменниця, нобелівський лауреат Світлана Аліксієвич

Три останні Майдани об'єднувало те, що нас всіх тупо використали. Просто на останньому Майдані ми змогли переломити ситуацію так, як хотілося нам. А у 2001 і 2004 роках все було так, як хотілося політикам"

Український політик Тарас Чорновіл

Коли застановляюсь над тою подією, бачу в ній щось дуже християнське. Ісус Христос своєю смертю на хресті відкупив нас від гріха. Мені здається, ця подія з Небесною сотнею має особливе містичне значення. Це не є тільки трагічна подія. Вона є відкупленням нашого народу.

Український релігійний діяч Любомир Гузар

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія цю війну програє" - історик

Револю́ція на грані́ті — кампанія широкомасштабних акцій ненасильницької громадянської непокори, заздалегідь організована українською молоддю, переважно студентами. Протести тривали з 2 по 17 жовтня 1990 року в УРСР. Студенти голодували на площі Жовтневої революції у Києві — нинішньому Майдані Незалежності. Протести завершилися підписанням постанови Верховної Ради УРСР, яка гарантувала виконання вимог учасників протесту.

Помара́нчева револю́ція— кампанія протестів, мітингів, пікетів, страйків та інших актів громадянської непокори в Україні, яку організували й провели прихильники Віктора Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді — грудні 2004 року. Після оголошення Центральною виборчою комісією попередніх результатів, згідно з якими нібито переміг його суперник — Віктор Янукович. Акція почалася 22 листопада 2004 як реакція на масові фальсифікації, що вплинули на результат виборів.

За результатами голосування у повторному другому турі виборів перемогу здобув Віктор Ющенко.

Революція Гідності — політичні та суспільні зміни в Україні з 21 листопада 2013 до лютого 2014 року, викликані спротивом проти відходу та протидії керівництва країни політичному курсу на Європейську інтеграцію. Після силового розгону протестувальників у ніч проти 30 листопада Майдан почав боротися не лише за євроінтеграцію, а й проти концентрації влади в руках Віктора Януковича та його "сім'ї". Народ України не бажави миритись з перетворенням країни не лише де-факто, але і де-юре на одну з колоній Росії.

Зараз ви читаєте новину «Майдан — це настрій суспільства, а не інструмент керування країною. 7 цитат про українські революції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути