неділя, 27 серпня 2017 10:00

"Росія цю війну програє" - історик

24 серпня Україна відзначає 26-ту річницю Незалежності. Війна з Росією на Донбасі, що триває понад 3 роки, стала історичним випробуванням для українців, боротьбою за справжню незалежність держави.

Автор: espreso.tv
  Історик Ярослав Грицак вважає, що Росія програє війну - бо перебуває в міжнародній ізоляції
Історик Ярослав Грицак вважає, що Росія програє війну - бо перебуває в міжнародній ізоляції

Gazeta.ua зібрала 5 цитат історика Ярослава Грицака про війну на Донбасі.

"Росія цю війну програє. Країна, яка живе майже винятково з газу й нафти, чавить бульдозерами закордонний сир і трактує сусідських качок як терористів, не має майбутнього. А головне: не виграє війни країна, яка перебуває в міжнародній ізоляції"

"Сучасний конфлікт в Україні значною мірою є конфліктом між двома форм(ул)ами модернізації: старої, індустріальної, радянської, але насправді ще з ХІХ століття – і нової, постіндустріальної, з ХХІ століття. Перша форма була зосереджена на сході країни. Але зараз вона іржавіє, як іржавіють старі й покинуті заводи й фабрики. Питання, що і як швидко прийде їй на зміну, вирішуватиме майбутнє всієї України"

"Бойові дії, їх припинення, а потім знову відновлення, малосенсовні переговори й ненадійні перемир'я – це засоби затягування конфлікту. Затягуючи війну, ти змушуєш противника поступово забувати, заради чого це все почалося. Воюючи з Україною, Путін краде в неї шанс на майбутнє: важко одночасно воювати і робити революційні зміни"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба примусити політичний клас "жити по-новому"

"Після Євромайдану конфлікту з Донбасом не вдалося б уникнути. Але без російського втручання він навряд чи набув би характеру війни. Бо Україна має якийсь внутрішньо вмонтований механізм для самоврегулювання конфліктів. Тому моделлю для примирення може стати просте виключення російського фактора й повернення до умов, коли Україна вирішує свої проблеми сама"

"Чи ця влада не має політичної волі тільки тепер, через війну – чи не має політичної волі взагалі, використовуючи війну як привід. Приятель, який знає київську політику краще за мене, переконував, що взагалі. Найгірше, що міг би зробити Путін, казав він, це припинити війну проти України. Тоді всі болячки вилізли б одразу на поверхню"
Автор: na.mil.gov.ua
  Після Євромайдану конфлікту з Донбасом не вдалося б уникнути. Але без російського втручання він навряд чи набув би характеру війни
Після Євромайдану конфлікту з Донбасом не вдалося б уникнути. Але без російського втручання він навряд чи набув би характеру війни

Росія анексувала Крим у березні 2014-го. Влітку того ж року збройні сили РФ почали брати участь у бойових діях проти Збройних сил України на Донбасі. За три роки війни загинуло 2307 українських бійців і 8185 поранено.

Зараз ви читаєте новину «"Росія цю війну програє" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути