Ексклюзиви
понеділок, 31 серпня 2020 09:01

Україна запустила перший науково-дослідницький супутник

Україна запустила перший науково-дослідницький супутник
Український штучний супутник "Січ-1" запущений на навколоземну орбіту з космодрому "Плесецьк" (Росія). Фото: Post of Ukraine

31 серпня 1995 року на навколоземну орбіту запустили перший український штучний науково-дослідницький супутник "Січ-1". Його запуск провели за допомогою ракети-носія "Циклон-3" з космодрому "Плесецьк".

Разом із українським був запущений чилійський супутник зв'язку "Фасат Альфа", але під час запуску сталося аварійне розведення об'єктів, що призвело до неможливості подальшої експлуатації "Фасат Альфа".

Супутник "Січ-1" вагою 1915 кг розробило Державне конструкторське бюро "Південне" ім. Михйла Янгеля. Виробником виступило Державне підприємство під назвою "Виробниче об'єднання "Південний машинобудівний завод ім. Олександра Макарова".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кратері вулкана виявили загадкове озеро

Призначення "Січі-1" полягає в спостереженні поверхні Землі задля інтересів господарської діяльності, а також у проведенні наукових експериментів із дослідження магнітосфери й іоносфери.

Серед його задач: контроль забруднення ґрунту та внутрішніх водойм, льодове розвідування, контроль межі та стану снігового пласту, дослідження фізико-геологічних структур, дослідження планетарного розподілу електричних полів і струмів, виявлення електромагнітних випромінювань, викликаних сейсмічною активністю Землі, дослідження впливу інфразвуку на іоносферу тощо.

США запустив важку ракету Delta IV Heavy компанії United Launch Alliance, яка вивела на орбіту секретний супутник для американської розвідки.

Зараз ви читаєте новину «Україна запустила перший науково-дослідницький супутник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути