Ексклюзиви
вівторок, 29 вересня 2020 09:10

Україна вшановує пам'ять жертв Бабиного Яру

Україна вшановує пам'ять жертв Бабиного Яру
Сьогодні День пам'яті жертв Бабиного Яру Фото: facebook.com/petroporoshenko/

Сьогодні День пам'яті жертв Бабиного Яру. Протягом 29-30 вересня 1941 року нацисти розстріляли в урочищі 33 771 людину, переважно євреїв.

Перед тим їх звинуватили у масових вибухах та пожежі на Хрещатику, внаслідок яких загинуло багато німців і киян. Насправді акцію провели радянські диверсанти, про що нацисти, очевидно, знали, а долю місцевих євреїв керівництво Рейху вирішило ще перед вторгненням до Радянського Союзу.

27 вересня у місті почали з'являтися листівки з підписом окупаційного коменданта генерал-майора Курта Еберхарда. Євреям наказали зібратися вранці 29 вересня біля вулиць Дехтярівська і Мельникова. Мати при собі документи та особисті речі. Тих, хто не прийде, погрожували розстріляти.

Бабин Яр обрали за місце масового знищення не випадково. Урочище було 2,5 км завширшки і мало 50 м у глибину. Ще 27 вересня неподалік знищили 752 пацієнти психіатричної лікарні імені Івана Павлова.

Шляхом до Яру у людей відбирали усі цінності, верхній одяг і документи. Пропускали невеликими групами по 30-50 чоловік, розстрілювали і скидали у рів. Поранених і вцілілих добивали поліцаї. Потім трупи присипали землею і продовжували розстріли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трагедію Бабиного Яру покажуть за допомогою віртуальної реальності

На початку жовтня німці повели до яру тих, хто не з'явився за наказом – розстріляли ще близько 17 тис. осіб. При цьому не рахували дітей віком до 3 років.

Розстріли у Бабиному Яру тривали до кінця 1943 року. Нацисти знищили понад 100 тис. людей, переважна більшість з яких були євреями. Окрім них, у яру гинули роми, радянські військовополонені, українські націоналісти, караїми та всі неугодні окупантам. Після років замовчування та недооцінки трагедії, Бабин Яр перетворився на жахливий символ Голокосту.

До 79-ї річниці трагедії Бібліотека імені Ошера Шварцмана, Київська міська єврейська громада та Український центр вивчення історії Голокосту проведуть прямий ефір. Трансляція розпочнеться 29 вересня о 12:00.

Історик Віталій Нахманович звернувся до президента України Володимира Зеленського щодо ситуації навколо Бабиного Яру. Нагадує, що боротьба за українську національну пам'ять нині є одним із найважливіших фронтів. І однією з ділянок цього фронту залишається Бабин Яр.

Зараз ви читаєте новину «Україна вшановує пам'ять жертв Бабиного Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути