Ексклюзиви
пʼятниця, 26 червня 2020 11:50

Україна долучилася до прийняття історичного документа ООН

Україна долучилася до прийняття історичного документа ООН
Першими підписи під Статутом ООН 26 червня поставили представники Китаю. Честь була надана країні, як першій жертві агресії з боку держав вісі. Усього було поставлено 153 підписи Фото: un.org

Статут Організації Об'єднаних Націй підписали у Будинку ветеранів в Сан-Франциско 26 червня 1945 року. Серед 50 країн-підписантів була й Україна.

Розробка документа супроводжувалася численними суперечками та виправленнями. Доходило і до її можливого зриву, але країнам вдалося подолати суперечності.

Остаточний проєкт представив за добу до підписання Лорд Галіфакс. Він запропонував змінити традиційне голосування. Замість підняття рук делегати мали піднятися зі своїх місць. Це зробили усі присутні, зокрема службовий персонал, журналісти та тисячі глядачів. Тоді Галіфакс заявив про одноголосне прийняття історичного документа і залом прокотилися потужні овації.

У Статуті зазначалося, що народи Об'єднаних Націй сповнені рішучості позбавити прийдешні покоління від лиха війни і прагнуть знову затвердити віру в основні права людини, гідність і цінність особистості, рівноправність чоловіків і жінок, і рівність великих і малих націй.

Активну участь у розробці преамбули, цілей і принципів Статуту ООН взяли представники від України - тоді УРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угоду про створення МВФ підписали 29 країн

За основні цілі організації була визначена необхідність підтримувати міжнародний мир і безпеку і приймати ефективні колективні мирні заходи для запобігання та усунення загрози миру. ООН мала розвивати дружні відносини між націями, здійснювати співробітництво у вирішенні міжнародних проблем будь-якого характеру, а також стати центром для узгодження дій націй у досягненні усіх загальних цілей.

Наголошувалося, що ООН створюється на принципі суверенної рівності усіх її членів та не має права втручатися у внутрішні справи будь-якої держави. Усі члени організації мали вирішувати міжнародні суперечки мирними засобами.

Оголошувалося створення головних органів організації: Генеральної Асамблеї, Ради Безпеки, Економічної і соціальної ради, Ради з опіки, Міжнародного Суду і Секретаріату, та були визначені усі їх повноваження.

Повноцінну діяльність ООН розпочне у жовтні 1945 року, після ратифікації Статуту країнами-учасницями. Україна ратифікує документ 22 серпня 1945 року.

У грудні 1939 року за ініціативою президента Франкліна Рузвельта було створено комітет для розробки проекту створення нової міжнародної організації. У майбутньому організація мусила б змінити Лігу Націй, котра виявилася неефективною у розв'язуванні міждержавних конфліктів. Напрацювання Рузвельта стали основою Атлантичної хартії, яку підписали у серпні 1941 року.

Цього ж року вперше з'явився термін "об'єднані нації", як противага "осі Рим - Берлін - Токіо". Він був вперше задокументований 1 січня 1942 року під час підписання у Вашингтоні 26 державами-союзницями по антигітлерівській коаліції Декларації Об'єднаних Націй.

У жовтні 1943 року на Московській конференції міністрів закордонних справ СРСР, США й Британії була підписана Декларації з питання загальної безпеки. Відповідні наміри були підтверджені на Тегеранській і Ялтинських конференціях.

У жовтні 1944 року Йосиф Сталін виступив з ініціативою включення до числа членів-засновників ООН Української та Білоруської республік, аби поширити вплив Радянського Союзу.

30 квітня УРСР було офіційно запрошено на конференцію у Сан-Франциско, куди вона прибула 6 травня 1945 року на чолі із заступником голови Раднаркому УРСР і народним комісаром закордонних справ УРСР Дмитром Мануїльським.

Зараз ви читаєте новину «Україна долучилася до прийняття історичного документа ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути