пʼятниця, 10 листопада 2017 16:23

Український науковий інститут в Берліні зруйнували радянські бомбардувальники

Український науковий інститут в Берліні зруйнували радянські бомбардувальники
Український науковий інститут в Берліні був зруйнуваний у 1945-му Фото: Pinterest

10 листопада 1926 року в Берліні відкрили Український науковий інститут. Фундатором закладу було "Українське товариство допомоги біженцям", яке очолювала Олександра Скоропадська, дружина колишнього гетьмана Української держави Павла Скоропадського.

Першим директором інституту був призначений історик Дмитро Дорошенко. Після його виїзду до Варшави, директором став лінгвіст Іван Мірчук. Очолював заклад до кінця існування інституту у травні 1945 року.

Керівним органом інституту була Кураторія, яку затверджувало Міністерство освіти. Першим куратором став німецький генерал Вільгельм Гренер, а його заступником публіцист Олександр Скоропис-Йолтуховський. У 1934 р. Український науковий інститут став державною науковою установою. Його програми відповідали офіційним університетським курсам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя у Третьому рейху - показали унікальні фото часів війни

При інституті діяло 4 дослідницькі кафедри. Кафедру української державності очолив Володимир Липинський, а Дмитро Дорошенко викладав історію внутрішніх соціальних, економічних і культурних відносин в Україні. Професор Іван Мірчук викладав духовну культуру та релігійні течії в Україні у порівнянні з подібними течіями в інших слов'янських народів. Професор Залозецький очолював кафедру матеріальної культури в Україні. Членами інституту були визначні українські науковці з усієї Німеччини, а також з Праги. В ньому працювали й німецькі науковці.

Видавнича діяльність інституту велася як українською, так і німецькою мовами. Від 1930-го при інституті діяло "Бюро розсилки книжок", яке займалося постачанням українських книжок для установ та бібліотек. Бюро мало зв'язки з 80-ма науково-культурними установами у різних країнах Європи і Америки. При інституті працювала також комісія для складання словників. У 1943-му у Ляйпцігу видали Українсько-німецький словник. Була підготовлена німецько-українська частина, як і двомовний Словник сільського господарства. Наприкінці Другої світової війни інститут з цінною науковою бібліотекою та архівом був знищений радянськими бомбардувальниками.

З нагоди 25-ї річниці проголошення незалежності України Центральний державний архів зарубіжної україніки презентує документальну он-лайн виставку "Вірні сини й дочки України".

На виставці експонують архівні документи, доповнені українськими закордонними друкованими виданнями із довідково-інформаційного фонду ЦДАЗУ.

Зараз ви читаєте новину «Український науковий інститут в Берліні зруйнували радянські бомбардувальники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути