вівторок, 03 квітня 2018 11:01

Український хірург уперше пересадив людині нирку

Український хірург уперше пересадив людині нирку
Юрій Вороний пересадив нирку мертвого чоловіка живій жінці. Фото: Peoples.ru

3 квітня 1933 року український хірург Юрій Вороний вперше у світі провів операцію з пересадки нирки від людини людині у клінічних умовах.

Перед цим медик з Полтавщини відпрацював техніку хірургічних маніпуляцій на собаках. У травні 1930 року на Всесоюзному з'їзді фізіологів у Харкові Вороний продемонстрував піддослідну тварину з пересадженою ниркою, повідомляє "Урядовий кур'єр".

Першою хірург прооперував 26-річну Оксану Галушко. Вона намагалася отруїтися сулемою. У пацієнтки відмовили нирки, це не залишало їй шансів на життя. Хірург херсонської лікарні Юрій Вороний вирішив провести операцію. Донором органу став 60-річний чоловік, який помер від черепно-мозкової травми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Микола Пирогов лікував скальпелем і молитвою - до 204-річниці всесвітньовідомого хірурга

Вороному вдалось бездоганно провести операцію і нирка почала функціонувати. Однак пацієнтка прожила після цього лише дві доби. Тодішня наука ще не знайшла засобів проти відторгнення організмом чужих органів.

Першу успішну операцію з пересадки нирки виконали 23 грудня 1954 року в США. Донором став живий брат-близнюк пацієнта. Сам Вороний принципово виступав за використання у трансплантації тільки трупних органів.

Уривки медичного трактату давньогрецького лікаря Галена виявили вчені у пергаменті з християнськими псалмами XI ст. Невідомий автор переписав роботу Галена сирійською мовою у монастирі Святої Катерини. Через 500 років чорнило зішкребли, а папір використали для релігійних текстів.

Зараз ви читаєте новину «Український хірург уперше пересадив людині нирку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути