вівторок, 24 квітня 2018 11:54

Українські війська захопили Сімферополь

Українські війська захопили Сімферополь
24 квітня 1918 року Запорізький корпус Болбочана звільнив Сімферополь. Фото: "Вікіпедія"

Зранку 24 квітня 1918 року Кримська група армії УНР під командуванням полковника Петра Болбочана звільнила Сімферополь від більшовиків.

За два дні до того українці з боєм захопила вузлову станцію Джанкой. До армії приєдналися добровольці з кримських татар. 1-ша Запорізька дивізія вирушила на Сімферополь.

"У Сімферополі зрозуміли, що українське військо зовсім близько. Але прийняти якісь міри "Штаб оборони" вже не вспів, бо відділ Запоріжців, який наступав шляхом Джанкой – Сімферополь, у 10 годин ранку 24 квітня нагло вскочив у Сімферополь. Трудно уявити собі паніку, яка зчинилася в місті, коли авангард першого відділу вдерся на самоходах у самий центр Сімферополя, де знаходився "Штаб оборони Кримської Республіки".

Залога Сімферополя розсипалась по цілому місту, не виявляючи жадного спротиву. Населення міста, не орієнтуючись зі страху поховалося. Ввесь "Штаб оборони" в комплєті захопили в полон наші війська. В дві годині по зайняттю нашим авангардом Сімферополя, прибули головні сили українського війська ешелонами з бронепотягами і штаб Кримської групи. Зараз-же приступлено до планового очищення міста від більшовиків, котрі з приводу наглого захоплення міста, не вспіли його залишити. Місто обнято тісним кордоном. Всі виходи замкнено й почалося виловлювання більшовиків", - описує операцію сотник Борис Монкевич.

У той самий час Гордієнківський полк захопив Бахчисарай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко нагадав, як війною звільняли Крим від російського окупанта

26 квітня 1918 року 15-та німецька дивізія з наказу генерала фон Коша оточила всі місця дислокації українських військ та головні стратегічні пункти Сімферополя. Полковнику Петрові Болбочану оголошено ультиматум негайно скласти зброю, залишити все військове майно і виїхати з міста й території Криму. Німці пояснили, що згідно з берестейським договором Крим не належить Україні. Уряд УНР заперечував військову операцію в Криму.

27 квітня Болбочан отримав наказ вийти з Криму. У Києві тим часом розпочався гетьманський переворот.

Петра Болбочана засудили до страти через політичні інтриги українських діячів-соціалістів, що тоді переважали в уряді Директорії. Звинуватили, що вчинив "самовільний захват власти", намагаючись повернути собі командування Запорoзьким корпусом – найбільш професійною й боєздатною частиною Армії УНР. Його силами нібито планував здійснити політичний переворот. Чи планував його Болбочан, історики сперечаються.

Зараз ви читаєте новину «Українські війська захопили Сімферополь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути