середа, 05 травня 2021 13:51

Україна та США підписали декларацію

Україна та США підписали декларацію
Леонід Кравчук та Джордж Буш Старший у Кемп-Девіді Фото: з особистого архіву Леоніда Кравчука / gordonua.com

5 травня 1992 року відбувся перший офіційний робочий візит президента України Леоніда Кравчука до США. Урядові пресслужби повідомляли, що проходив на засадах взаємної довіри.

США визнали незалежність України ще 26 грудня 1991 року, а дипломатичні відносини між країнами встановили в січні 1992-го. Під час шестиденного візиту Леонід Кравчук зустрівся з губернатором Арканзасу та претендентом на посаду президента США Білом Клінтоном, а також президентом Джорджем Бушем Старшим у Кемп-Девіді. У Вашингтоні політики підписали декларацію, у якій вперше зафіксували формулу "демократичного партнерства". Партнерами США ставали країни, які активно працювали в напрямку демократичного суспільного розвитку, що було актуальним для поставторитарної України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна могла лишитися у складі СРСР. Єльцин говорив про це із Кравчуком

Окрім того, сторони підписали меморандум про взаєморозуміння між урядами України та США. Вперше зазвучали ноти про необхідність відмови Києва від ядерної зброї. Пізніше політики США вимагали від України ратифікації договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь - СНО-1 і приєднання до багатостороннього Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Після візиту в багатьох аналітиків склалося враження, що американська адміністрація бачить відносини з Україною лише крізь призму відносин з Росією. Сам же Кравчук згадував:

"Ми сиділи з Бушем, розмовляли і зачіпали й чисто українські проблеми, й українсько-американські, хто в нас партнер, хто стратегічний і не стратегічний партнер і, звичайно, торкнулися теми Росії. Я не пам'ятаю жодної пропозиції, де б не було акценту на тому, що нам потрібно забувати, що ми повинні налагоджувати нормальні відносини з Росією".

Президент США Джордж Буш Старший висловився у Києві за збереження СРСР 1 серпня 1991-го. У світі його промова отримала жартівливу назву "Котлета по-київськи". Президент застерігав українців від "самовбивчого націоналізму".

У промові Буш підтримав домовленості, досягнуті у квітні між Горбачовим і дев'ятьма республіками. Новий союз передбачав створення м'якої федерації замість СРСР.

Буш виступив в українському парламенті за три тижні до проголошення незалежності України. Автором промови була директор відділу у справах СРСР Кондоліза Райс. Фразу "самовбивчий націоналізм" дописав сам президент. У Верховній Раді УРСР спіч президента США підтримали гучними оплесками, однак промова зустріла критику як у союзних республіках, так і в самих США.

Зараз ви читаєте новину «Україна та США підписали декларацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути