Ексклюзиви
четвер, 01 серпня 2019 11:31

Президент США закликав українців стерегтися націоналізму

Президент США закликав українців стерегтися націоналізму
Джордж Буш Старший виголошує промову на засіданні Верховної Ради УРСР Фото: bbc.com

Президент США Джордж Буш Старший висловився у Києві за збереження СРСР 1 серпня 1991-го. У світі його промова отримала жартівливу назву "Котлета по-київськи". Президент застерігав українців від "самовбивчого націоналізму".

У промові Буш підтримав домовленості, досягнуті у квітні між Горбачовим і 9-ма республіками. Новий союз передбачав створення м'якої федерації замість СРСР.

Буш виступив в українському парламенті за 3 тижні до проголошення незалежності України. Автором промови була директор відділу у справах СРСР Кондоліза Райс. Фразу "самовбивчий націоналізм" дописав сам президент. У Верховній Раді УРСР спіч президента США підтримали гучними оплесками, однак промова зустріла критику як у союзних республіках так і в самих США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із Джорджем Бушем прощалися два дні

"Наступник Вашингтона, Джефферсона, Лінкольна та інших прибуває і веде пропаганду на підтримку договору про союз. Чому він не закликав Кувейт підписати союзний договір із Іраком", - йшлося у заяві уряду Грузії.

Промову також розкритикувала західна преса.

"Вона є найжахливішим прикладом того, що інші нації не змогли визнати неминучість факту незалежності України", - писало видання The Economist.

CША визнали незалежність України 25 грудня 1991-го, майже за місяць після референдуму 1 грудня.

Декларацію про державний суверенітет України прийняла Верховна Рада УРСР 16 липня 1990-го. До цього документ обговорювали на XXVIII з'їзді Комуністичної партії України, де приняли відповідну резолюцію. Декларація заклала основу для побудови незалежної України.

За кожне положення декларації проходили словесні бої у сесійній залі парламенту. Проте події, які сколихнули Радянський Союз, вказували на невідворотність змін. Комуністи, які складали більшість у Раді, пішли на поступки демократичним силам. 11 липня 1990-го 244-ма голосами прийняли I розділ Декларації про "Самовизначення української нації". Вирішальні події відбулись 16 липня, коли 355 депутатів проголосували за прийняття історичного документу.

Зараз ви читаєте новину «Президент США закликав українців стерегтися націоналізму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути