вівторок, 05 травня 2020 08:21

Учителя заарештували за розповідь на уроці забороненої теорії

Учителя заарештували за розповідь на уроці забороненої теорії
Журналісти сфотографували в кафе шимпанзе з Нью-Йорка Джо Менді із власником аптеки Джоном Робінсоном і його родиною. Шимпанзе носив костюм і грав на фортепіано, мав інтелект, як у п'ятирічної дитини. Фото: teva.contentdm.oclc.org

Учителя з американського містечка Дейтон Джона Скоупса 5 травня 1925-го заарештували за викладання на уроці біології еволюційної теорії британського вченого Чарльза Дарвіна. У школах походження людини пояснювали як творіння Бога. Судовий процес над учителем журналісти називали мавпячим. Справа привернула увагу всього світу.

Британський натураліст Чарльз Дарвін стверджував, що всі сучасні тварини й рослини пішли від загального предка. Це суперечило біблійним вченням про початок життя. Християнська спілка через суд забороняла в різних штатах вчення про еволюцію. У Теннессі видали Закон Батлера який забороняв розповсюдження вчення.

У квітні хворий колега попросив Скоупса підмінити його на уроці біології. Цей предмет у школі викладали за підручником Джорджа Хантера "Громадянська біологія". Книга містила главу про еволюцію, яка саме йі дісталася Скоупсу на уроці. Учитель зачитав XVII розділ "Спадковість, мінливість, розмноження рослин і тварин", пояснив теорію Дарвіна та походження видів. Діти того ж дня розповіли своїм батькам про урок. Обурені батьки разом із Християнською спілкою подали до суду на вчителя за порушення Закону Батлера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книгу про походження видів розкупили за два дні

Справа зацікавила науковців, політиків, атеїстів, релігійні організації. Безкоштовно вчителя взявся захищати найвідоміший адвокат того часу Кларенс Дарроу. З іншого боку виступив колишній кандидат у президенти Вільям Дженнінгс Брайан.

У липні невеличкий Дейтон перетворився на велелюдне місто. З усієї країни і з-за кордону приїжджали охочі послухати процес. Лише місцевий готель прийняв 200 журналістів. Вулиці було прикрашено плакатами, уздовж стояли намети з лимонадом. Мавпи стали неофіційним символом міста. Навіть констеблі роз'їжджали містом на мотоциклах з написом Monkeyville Police - "Поліція міста мавп". У аптеці торгували газованою водою "Шипучка мавп". Дівчата на вулицях пропонували приїжджим купити сувеніри - фігурки приматів.

З 10 до 21 липня тривав семиденний судовий процес. Останнього дня розгляду справи Скоупса суд засідав усього дві години. Присяжні радилися щодо вироку всього дев'ять хвилин. Скоупса визнали винним. Суддя Джон Ролстон визначив йому покарання – штраф $100, близько $1400 за сучасним курсом.

Адвокат Скоупса подав апеляцію до Верховного суду штату. Суд відхилив усі пункти скарги, але покарання зменшив до $50. Після процесу Джон Скоупс залишив Дейтон і більше не вчителював. Після "Мавпячого процесу" з 15 штатів тільки 2 - Арканзас і Міссісіпі - заборонили викладання теорії Дарвіна у школах. Закон Батлера у штаті Теннессі проіснував до 1967-го.

Британський натураліст Чарльз Дарвін 24 листопада 1859 року написав і опублікував книгу "Походження видів шляхом природного відбору, або збереження придатних порід у боротьбі за життя".

Зараз ви читаєте новину «Учителя заарештували за розповідь на уроці забороненої теорії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути