Ексклюзиви
середа, 26 червня 2019 14:19

Убили брата українського командира

Убили брата українського командира
Юрій Шухевич замордований військами НКВС 26 червня Фото: twitter.com/history_ukraine

Брата головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича, співака Юрія Шухевича замордували в тюрмі на Лонцького у Львові 26 червня 1941-го. Він потрапив під дію наказу наркому внутрішніх справ СРСР Лаврентія Берії.

Грав у студентському квартеті "Львівські ревелєрси" під керівництвом Євгена Козака. За фортепіано в цьому квартеті був Роман Шухевич, а одним із солістів - Юрій. У тюрму потрапляє за зв'язки з підпіллям ОУН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арештували міністра внутрішніх справ

24 червня співробітники тюрем спільно з обласною прокуратурою перевірили справи ув'язнених. Установили "особливо небезпечних осіб", які підлягали розстрілу. До таких включили Юрія. Приступили до виконання вироків.

Тіло брата знайшов Роман Шухевич серед понівечених трупів і поховав на Личаківському цвинтарі.

Масові страти політичних в'язнів у тюрмах Львова провели агенти НКВС і працівники в'язниць 24 червня 1941-го. Підставою для страт слугував наказ народного комісара внутрішніх справ СРСР Лаврентія Берії. Тоді у 3 тюрмах розстріляли 1808 людей.

22 червня 1941-го розпочалася німецько-радянська війна. У керівництві СРСР прийняли рішення про евакуацію тюремних в'язнів. Проте з цим виникали значні проблеми - не вистачало транспорту. Також голі й босі, заслаблі в'язні не могли швидко й довго пересуватися.

"При проходженні пішим порядком усі конвої зазнавали труднощів в охороні ув'язнених, тому що фізично слабкі відставали від колон на великі дистанції, деякі зовсім не могли слідувати, в результаті чого доводилося розпорошувати конвої", - повідомляли агенти НКВС.

Тоді прийняли рішення про їхню ліквідацію.

Зараз ви читаєте новину «Убили брата українського командира». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути