Ексклюзиви
вівторок, 23 липня 2019 08:20

У столицю ввели 100 танків

У столицю ввели 100 танків
Військові арештували всіх політичних супротивників. Фото: kuku.travel/wp

В Греції 23 липня 1974 року скинули диктатуру "чорних полковників". Так називали військових, які захопили владу, через колір мундирів.

Організаторами перевороту та захоплення влади стали полковники Георгіос Пападопулос, Ніколаос Макарезос та генерал Стіліанос Паттакос. У грецьку столицю було введено близько 100 танків, які зайняли найважливіші пункти міської інфраструктури, починаючи з міністерства оборони.

Більше 5 тисяч політичних супротивників військових були арештовані. Партії були заборонені, конституція оголошена недійсною, на більшій частині території введений надзвичайний стан. 22 квітня вся Греція була в руках "чорних полковників". 1 червня Пападопулос за підсумками референдуму скасував монархію, а 19 серпня став президентом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчених та професорів арештували вночі

23 липня 1974 року Туреччина під приводом захисту турків-кіпріотів вторглася на острів Кіпр і окупувала третину його території. Уряд Греції вимушений була перейти до мобілізації.

Наявність у громадян зброї дозволила грецьким офіцерам, прихильним демократії, зажадати від режиму передачі влади цивільному керівництву. Під загрозою наближення до Афін армійського корпусу хунта була вимушена передати управління державою цивільному уряду.

Георгіос Пападопулос, Стіліанос Паттакос, Ніколаос Макарезос, Іоанніс Ладас і Мікаліс Руфогаліс були заарештовані, звинувачені в змові і засуджені до страти, яку замінили на довічне ув'язнення.

Під час операції AB-Aktion нацисти у Львові 4 липня 1941 року розстріляли 45 вчених та професорів. Заарештованих вивели на узгір'я Вулецьких пагорбів до заздалегідь викопаної ями. Чоловіків підводили до неї та розстрілювали.

Зараз ви читаєте новину «У столицю ввели 100 танків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути