Ексклюзиви
неділя, 05 березня 2023 07:05

У Росії вбили польських офіцерів

У Росії вбили польських офіцерів
1940-го в полон потрапили 240–250 тис. польських солдатів і офіцерів. Більшу частину розстріляли. Фото: Władysław Anders

Політбюро ЦК ВКП (б) 5 березня 1940-го прийняло рішення про масові страти польських солдатів і офіцерів. Найбільше поляків знищили в лісах біля Катині.

У вересні 1939-го Червона армія окупувала східну частину Польщі. У полон потрапили 240–250 тис. солдатів і офіцерів. Після роззброєння частину відпустили, інших передали Німеччині. Тих, хто залишився, розмістили в таборах у Старобільську, тепер Луганщина, Козельську – нині Калузька область РФ, Осташкові – райцентр Тверської області в Росії.

Їх і наказало знищити керівництво Союзу. В'язнів Козельського табору - усього 4421 осіб - розстріляли під Смоленськом, у Катині. Для знищення ув'язнених Осташковського табору приготували Калінінську в'язницю, заздалегідь звільнену від інших в'язнів. У селищах Мєдноє та Катинь екскаваторами викопали кілька величезних ям. Територію обгородили колючим дротом, ходили охоронці із собаками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Соловецьких таборах масово розстрілювали українців

Страти продовжувались з початку квітня до середини травня 1940-го. Після розстрілів у Москву відправили телеграму: "Операция по разгрузке лагерей закончена". Загалом у трьох таборах було знищено 14 552 особи. 395 бранців перевели до іншого табору, вони вціліли. Після початку розстрілів польських військовополонених радянська влада депортувала на поселення в Казахстан їхні сім'ї. Катам присвоїли звання та дали грошові премії.

Навесні 1943-го німецька окупаційна влада розкопала катинські могили. У ній було закопано 4 тис. трупів польських офіцерів. В СРСР сфабрикували документи. Стверджували, що злочин у Катині вчинили німці, коли окупували територію Радянського Союзу. Цієї версії радянська пропаганда дотримувалася до 1990-го.

Архіпелаг у Білому морі — Соловецькі острови, складається з шести великих та десятків дрібних островів. Там радянська влада організувала Соловецький табір особливого призначення - СЛОН. 6 червня 1923-го до нього привезли першу партію ув'язнених з радянських концентраційних таборів.

Зараз ви читаєте новину «У Росії вбили польських офіцерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути