Ексклюзиви
пʼятниця, 23 листопада 2012 16:15

У Рівному видали календар про УПА
13

Фото: Фото: Віктор Гомоль

"Мене на це надзвичайно надихнув роман Оксани Забужко "Музей покинутих секретів". Це - історія про УПА, молодих людей, яка розпочинається у Львові. Вона настільки емоційна та прониклива, що в мене мурахи по спині аж до тепер", - розповідає заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська. Вона була ініціатором видання календаря "12 історій про УПА" .

У березні цього року Галина Кульчинська закликала рівнян написати історій про діяльність повстанської армії. На її прохання місцева художниця Наталія Серветник намалювала картини з повстанського життя. Оповідання виставляли в соціальній мережі й організували голосування. Розповіді переможців відібрали для календаря на 2013 рік. У них йдеться про самовідданість і героїзм молодих людей, які були в лавах УПА, їх долю.

"Ми говоримо про сміливих людей, які 70 років тому мали мужність і відвагу відкрито говорити про синьо-жовтий прапор, герб-тризуб незалежної держави Україна. Вони - однозначно герої. На жаль про це дуже мало знає молодь", - пояснює Галина Кульчинська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колесніченко називає конкурс про УПА героїзацією фашистів

У календарі вміщено 12 малюнків та історій, пов'язаних з повстанським життям. Авторами оповідань, зокрема, стали школярі, студенти та вчителі. Наприклад, у березневій сторінці календаря вміщено такий вірш:

Ми сидимо потомлені, знедолені.

Нас четверо. Криївка затісна.

А там, над нами, клени своїми кронами

Голобить сонце... Десь іде весна.

 

Ми молоді. Нам ледве що за двадцять.

Комусь зозуля більш й не накує.

Не той Мойсей не ті приніс скрижаль ця.

Об нашу долю він їх й розіб'є.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колесніченко йде шляхом радянської пропаганади - історик

Рівненська міська рада виділила на друк календаря 15 тис. грн. Його не продають. Увесь наклад роздали в школах, громадських організаціях. Проект втілювали з метою привернути уваги молоді до історії Української повстанської армії.

"Така ініціатива заслуговує схвалення та підтримки. Вона в певній мірі компенсовує відсутність загальнодержавних заходів з вшанування 70-річного ювілею УПА. Конкурс і видання календаря є складовою утвердження історичної правди про боротьбу українців за свою державність", - вважає доктор історичних наук Володимир Борщевич із Рівного.

Нагадаємо, що "регіонал" Вадим Колесніченко вимагав від Генпрокуратури не допустити проведення конкурсу "12 історій про УПА" та притягнути до відповідальності його організаторів. Звинуватив їх в "спробі героїзації пособників фашистів та організацій, які воювали проти країн антигітлерівської коаліції". Галина Кульчинська планує надіслати нардепу календар про УПА та футболку з повстанською символікою.?

Зараз ви читаєте новину «У Рівному видали календар про УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

88

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути