пʼятниця, 12 жовтня 2012 17:57

У Рівному виставили цикл картин "12 історій про УПА"
15

Фото: Фото: Олена Власова

Художниця- "пластунка" Наталія Серветник сьогодні відкрила виставку своїх картин за мотивами життя українських повстанців. Жінка почала малювати серію ще у лютому – на прохання міської влади Рівного, щоб ознайомити школярів з національною історією.

Копії усіх картин щомісяця виставляли у соціальній мережі та розсилали по місцевих школах для проекту "12 історій про УПА" - до 70-річчя утворення Української повстанської армії, яке відзначатимуть 14 жовтня.

Картини художниці були підказками. А вже до них усі бажаючі могли написати твір у прозі чи віршах в форматі листка А4. Учасники конкурсу описували сімейні історії або придумували свої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гузар: УПА боролася за права людини

Ім'я та прізвище авторки картин тримали в таємниці до самого завершення конкурсу. І тільки сьогодні 12 жовтня Наталію Серветник представили публіці у галереї Євро-Арт.

"Усі сюжети я брала з голови – надихали давні історії, старі фотокартки. Люблю розглядати повоєнні альбоми, бо вдивляюся людям в очі. Уявляю собі, якими вони могли би бути – характер, їхніх братів і сестер, коханих.

Одні картини мені писалися легко, буквально за 2 дні. Інші довго обдумувала, - розповідає авторка. – Скажімо, дівчинка у "Зв'язковій" – то моя близька родичка Ольга з Тернопільщини. Маленьку Ольгу часто брала з собою до лісу односельчанка Олена - справжня зв'язкова повстанців. Дівчинка була її прикриттям, бо Олена потай носила в криївку зброю та їжу. Жінка йшла з корзиною повною гранат, а Оля в разі перевірки мусила казати, що вони йдуть провідати "цьоцю" в сусіднє село. Олена лишалася в лісі, а Оля верталася додому сама. Такою я її і зобразила".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тема УПА не розколює суспільство. Цим займається антиукраїнське лоббі - Кириленко

На одній з інших картин замріяний студент у повстанській формі сидить в лісі над книгою.

"Я собі уявила таким мого коханого чоловіка Сашка, - зізнається Наталка Серветник. – Він у мене за освітою фізик, вивчає торсіонні поля – якісь високі матерії, які неможливо помацати руками. Подумалося, що якби Сашко народився у ті роки, то став би повстанцем. Але він би все одно сподівався зробити якесь велике відкриття в науці.

У нас із Сашком троє діток, навчаємо їх любити Україну. Для мене це слово означає не традиційні сало і шаровари, а щось дуже близьке - це моя сім'я, мої друзі, Великодні свята".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Українського дому розкажуть про УПА

Картини художниці написані олійною фарбою. Мають невеликий розмір – 22,5 х 22,8 см.

"Передусім ми хотіли зацікавити молодь цим періодом нашої історії. Але на конкурс "12 історій про УПА" надіслали сотні творів – і їх радо писали не тільки учні, але і їхні батьки, вчителі, бібліотекарі, якісь старші люди. - розповідає ініціатор проекту заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська. - Наша експертна комісія прочитала їх усі - з них обрали 12 найкращих, які і стануть підписами-доповненням до картин. Результат можна буде побачити уже в неділю на великій виставці на майдані Незалежності".

12 картин Наталії Серветник увійдуть до настінного календаря на наступний рік. Перші примірники надрукують ще сьогодні до вечора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не може бути, щоб в літературі про УПА був один роман" - Капранови

Нагадаємо, народний депутат Вадим Колесніченко вимагав від Генеральної прокуратури перевірити законність рівненського проекту "12 історій про УПА". Нардеп назвав його "героїзацією посібників фашизму". У відповідь рівненські чиновники обіцяють цієї неділі надіслати Колесніченку календар та футболку із символікою УПА.

 

Зараз ви читаєте новину «У Рівному виставили цикл картин "12 історій про УПА"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути