понеділок, 03 грудня 2018 08:20

У працівників заводу почали народжувались хворі діти

У працівників заводу почали народжувались хворі діти
Бхопальська трагедія. Фото: http://online.te

На хімічному комбінаті в індійському місті Бхопал 3 грудня 1984 року відбулась одна з найбільших в історії промислових катастроф. Через несправність вентиля на місцевому хімічному комбінаті з виробництва пестицидів в атмосферу було викинуто близько 30 тонн високотоксичного газу. Загинуло 2 тисяч чоловік і поранено 600 тисяч, 20 тисяч з них втратило зір, а ще 6 тисяч померло протягом року з дня аварії.

Завод американського хімічного гіганта Union Carbide відкрили у 1969 році. Підприємство повинно випускати пестициди - засоби для боротьби з сільськогосподарськими шкідниками. Однією з основних причин катастрофи є потрапляння води у резервуар з метилізоціанатом, які разом вступають у реакцію. Правда, ще до сьогодні ніхто точно не знає, яким чином вода потрапила у резервуар і хто винний. Одна версія вказує на необережність працівників, інша — навмисно спланований саботаж одного з працівників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крадіжка століття: британські злодії вивезли три тонни золота

Керівництво підприємства рішуче відмовлялося вкладати хоч якісь серйозні фінансові кошти в заміну або ремонт вкрай зношеного за 15 років нещадної експлуатації обладнання. До сих пір в Бхопалі у батьків, які зазнали в 1984-му токсичного впливу метілізоціаната, народжуються діти з вродженими вадами та хворобами. Ця аварія дуже яскраво показала всі недоліки корпоративної культури в великих компаніях, що працюють в країнах, що розвиваються.

26 млн фунтів золотом із сейфів лондонського аеропорту Heathrow викрали 26 листопада 1983 року. Злочин назвали "крадіжкою століття" у Британії. 6800 золотих злитків загальною вагою близько трьох тонн і дві коробки з діамантами викрали зі сховища. У наш час вартість викраденого золота оцінюється приблизно в $1 млрд. І по сьогоднішній день це пограбування вважається найбільшим розкраданням цінних металів в історії.

Зараз ви читаєте новину «У працівників заводу почали народжувались хворі діти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути