понеділок, 03 вересня 2018 08:21

У вступників до інституту питали про щеплення від віспи

У вступників до інституту питали про щеплення від віспи
Київський інститут шляхетних дівчат. Фото: Газета.ua

Інститут шляхетних дівчат відкрили в Києві 2 вересня 1838 року. Туди приймали доньок дворян, купців, священиків та іноземців віком від 8 років. Перед вступом потрібно було показати довідку про щеплення від віспи.

Cпочатку він був розташований у будинку Остен-Сакена - неподалік нинішнього готелю "Київ". В 1842-му закінчилося будівництво спеціального будинку за проектом Вікентія Беретті, інститут переїхав туди. Навчання тривало шість років. Випускниці отримували право виховувати дворянських та купецьких дітей.

При інституті була невелика церква для православних вихованок і капличка для католиків. Із собою інститутки мали взяти по дюжині сорочок і білих хустин, 12 пар панчіх, шість простирадел, чотири серветки та стільки ж рушників, дві срібні ложки (столову й чайну), срібні ніж і виделку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київський інститут шляхетних дівчат у ретро-фотографіях

Для дітей збіднілих дворян навчання безкоштовне. З доньок багатих киян беруть щорічну плату - від 300 до 1000 руб. Навчальний рік починається 1 серпня і триває 11 місяців. Протягом липня – канікули.

Вивчають російську і французьку мови, географію, історію, співи, танці й рукоділ­ля. Курси фізики і математики проходять у спрощеному варіанті. Залежно від віросповідання, вивчали православний, католицький чи лютеранський Закон Божий. Повний курс навчання триває шість років. Вихованки носять сукні різних кольорів, залежно від віку. Випускниці можуть працювати вчительками у дворянських та купецьких сім'ях. Інститут закінчують письменниці Наталія Забіла і Олена Пчілка.

Інститут існував до 1918 року, коли більшовики забрали будівлю для Вищого військового училища, у 1930-ті роки тут розмістилося НКВС. Під час війни стара чотириповерхова будівля згоріла.

Зараз ви читаєте новину «У вступників до інституту питали про щеплення від віспи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути