четвер, 01 березня 2012 13:55

У музеї-магазині в Вінниці стоїть 100-річний самовар і грає грамофон

У Вінниці відкрили магазин - музей чаю та кави. Власник оздобив вітрини старовинними самоварами, антикварними заварничками, цукерницями, гасовими лампами та годинниками.

"Колекцію самоварів та предметів для чаювання дореволюційного періоду ми збирали протягом року, - розповідає генеральний директор Олександр Абрамчук, 54 роки. - Самовари і бульотку придбав у свого товариша антиквара з Рівного. Найстарішому самовару - 100 років. Він мідний. Виготовили його на фабриці братів Шахдат у 1913 році. Решта - з латуні та бронзи".

Рік тому в приміщенні магазину був офіс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посол Румунії відвідав виставку картин Юрія Вакуленка

"Магазин вирішив відкрити після приїзду гостей з Америки, - пояснив Абрамчук. - Вони представилися правнуками чоловіка, який жив у цьому будинку на другому поверсі. Звали його Моїсей Флігельтуб".

До 1918 року на першому поверсі цього ж будинку він торгував колоніальними товарами - чаями, кавою, спеціями, горіхами, які привозив з Одеси.

Його продукцію знали не лише у Вінниці. Постачав він її і в Київ. Коли ж довелось торгувати у Росії, єврей Флігельтуб вихрестився і став за новим паспортом паном Заваркіним.

Постачав свій товар пан Заваркін до Санкт-Петербургу, зокрема, і до столу царської родини. Свідченням цього факту є дипломи, які привезли з собою родичі колишнього вінничанина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві показали книги, які автори зробили власними руками

Зараз копії цих документів доповнюють експозицію магазину-музею. У 1918 сім'я емігрувала у Париж, пізніше - у Штати.

Невдовзі музей доповнить колекція старовинних годинників. Один з них, унікальний виготовлений фірмою Густав Беккер.

"Я дуже давно хотів придбати такий. Мені він дістався років чотири тому, не дуже дорого, - каже Олександр. - А зараз ціна зросла разів у п'ять. Коштує тепер такий до 6 тисяч доларів."

Зараз ви читаєте новину «У музеї-магазині в Вінниці стоїть 100-річний самовар і грає грамофон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути